Daň z cigaret roste,prodělají i nekuřáci

Dušan Klimeš
1. 3. 2007 14:48
Praha - Dnešním dnem se u tabákových výrobků uplatňují vyšší sazby daně. Krabička cigaret podraží až o deset korun.
Cigarety už možná brzy budou zdravé.
Cigarety už možná brzy budou zdravé. | Foto: Reuters

Přestože účinnost zákona je stanovena právě na dnešek, ke zdražení ještě několik týdnů zřejmě nedojde.

Zvýšení spotřební daně u cigaret ale zřejmě dopadne nejen na kuřáky.

"Zvýšení spotřebních daní na cigarety a tabák by mohlo zvednout souhrnně inflaci o zhruba 1 až 1,5 procentního bodu," říká Aleš Michl z Raiffeisenbank.

ČNB zřejmě bude muset reagovat na růst inflace
ČNB zřejmě bude muset reagovat na růst inflace | Foto: www.cnb.cz

Růst sazeb. Za cigarety

Česká národní banka je na inflaci velice "citlivá". Svoji měnovou politiku podřizuje tomu, že ji udržuje na rozumné míře. Proti vysokému růstu inflace pak bojuje zvyšováním úrokových sazeb.

A od úrokových sazeb ČNB se odvíjí všechny další sazby v ekonomice. Zdražit by tak mohly například hypotéky, spotřební úvěry či úvěry na bydlení.

"Vyšší spotřební daň považuji za jeden důvod toho, proč nebudeme mít stabilní sazby, ale porostou. Dalšími tahouny inflace budou nájmy, plyn a benzín," dodává Michl.

Skeptičtější pohled na věc má Vladimír Pikora z Next Finance.

"Myslím, že dopad na inflaci bude jen v řádu desetin. Výrobci totiž uzpůsobí svoji marketingovou strategii a zaměří se na levnější cigarety," říká.

Podle něj zdražování v minulém roce již vedlo k tomu, že ČNB své sazby zvedla. Nakonec dopad na inflaci ale nebyl takový, jaký centrální banka očekávala. Letos by tak již na sazby sahat nemusela.

Požadavek Unie

Česká republika ale ke zvyšování této daně přistoupit musela. Od 1. ledna 2008 musí mít sazby alespoň na minimu toho, co požaduje Evropská unie. Postupným zvyšováním se tak harmonizují s Evropou.

Foto: Jaroslav Jiřička

Samotné zdražení cigaret se podle expertů začne projevovat až koncem dubna. Výrobci se vždy v takové situaci předzásobují "levnými" kolky. Tuto možnost ovšem měli tentokrát značně omezenu.

Plné sklady chtějí mít i prodejci cigaret, kteří mají zájem udržet nižší ceny co možná nejdéle.

A v neposlední řadě jde o marketingový tah výrobců. Občané jsou velmi citliví na každé zvyšování cen, a tak jsou výrobci ochotni nést část nákladů s vyšší daní už proto, aby nepřišli o své trhy. Podle odhadů expertů by v důsledku nového zákona měla krabička podražit o osm až deset korun.

 

Právě se děje

Další zprávy