Poslanci odhlasovali zdražení cigaret

Dušan Klimeš
8. 11. 2006 16:50
Praha - Poslanci dnes rozhodli o zdražení cigaret. Nárůst bude nižší než chtěla ČSSD, ale vyšší, než prosazovala ODS.

Například krabička cigaret Petra by tak příští rok mohla stát podle odhadů asi 58 korun. Dle původního návrhu by se jejich cena dostala až k 60 korunám, návrh ODS by je zdražil "jen" na 55 korun.

Každopádně tak k dnešním 44 korunám budou muset kuřáci připlatit asi 14 korun na jednu krabičku.

Ministr Tlustý je s výsledkem spokojený, protože výsledný zákon kopíruje minimální spotřební daň, kterou požaduje EU.

Určitou kompenzací pro občany mohlo být snížení spotřební daně z benzínu o 1,3 koruny na litr. U motorové nafty by snížení činilo čtyřicet haléřů. Tento návrh ale poslaneckou sněmovnou neprošel a řidiči se na výrazné snížení nákladů těšit nemohou.

Příliš složitý

Složitý zákon, ke kterému bylo podáno množství doplňujících návrhů, zamotal zákonodárcům hlavu. V rozpravě padaly argumenty jak pro razantní zdražení, tak pro zvýšení minimální.

Zatímco jedni vidí ve zvyšování daně z cigaret zlo, pro druhé je to jediná cesta.

"Nepodporuji skokové zvýšení, chci jen zvýšení na minimální úroveň, kterou požaduje Evropská unie," řekl v rozpravě ministr financí Vlastimil Tlustý.

Zároveň uvedl podrobné příklady dopadu růstu daně na kuřáky. V roce 1998 vzrostla spotřební daň o 10 procent a spotřeba poklesla na další dva roky o 27 procent.

Ministr Vlastimil Tlustý předkládal zákon o spotřebních daních
Ministr Vlastimil Tlustý předkládal zákon o spotřebních daních | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jenže výklad těchto čísel se různí.

"Byl bych nerad, kdyby si toto protikuřáčtí aktivisté vykládali jako skutečné snížení spotřeby. Jde spíš o snížení legální výroby a odklon k šedé a černé ekonomice," uvádí Tlustý.

Ministr financí tak považuje zvyšování sazeb jenom jako cestu k tomu, jak posílit pašování cigaret a tabákových výrobků.

A co nemocní?

Zcela odlišný pohled má například bývalý ministr zdravotnictví David Rath.

"Kouření je luxus, není to životní potřeba. Je to společensky nebezpečný luxus, který způsobuje řadu smrtelných chorob, na jejichž léčbu vynakládáme desítky miliard ročně."

"Je tedy logické, že cigarety jsou zatíženy vysokou daní. Z té jsou placeny i náklady na zdravotní péči," uvedl Rath.

Politické spektrum je tak rozděleno a podle toho také vypadalo hlasování o jednotlivých změnách. Schválilo se sice zvýšení spotřební daně z tabáku na spodní hranici možného, přesto poslanci zabránili většímu předzásobení ze strany výrobců a prodejců. To bude možné jen v řádu několika týdnů.

Kdy tedy dojde ke skutečnému zdražení je ve hvězdách. Zákon začne platit 1. března 2007, ale záležet bude i na cenové politice firem a na zmíněném předzásobení.

 

Právě se děje

Další zprávy