Další velká investice míří k soudu

Tomáš Fránek
19. 6. 2006 11:30
Brno - Továrna finské společnosti Nokian Tyres v Lešné u Valašského Meziříčí se ještě nezačala stavět a už ji bude projednávat soud.
Továrna Nokian Tyres
Továrna Nokian Tyres | Foto: Nokian Tyres

Je to tak další zahraniční investice, při které se objevilo podezření, že české úřady nepostupují přesně podle zákonů a porušují i evropské směrnice.

Soudy už projednávají výstavbu hliníkárny mexické společnosti Nemak na severu Čech nebo tajené informace o budování průmyslové zóny pro automobilku TPCA v Ovčárech u Kolína. V obou případech už soudy pochybení nebo porušení zákona ze strany úřadů zjistily.

Infobox
Autor fotografie: Greenpeace

Infobox

Společnost Nokian Tyres

  • Nokian Tyres je největší výrobce pneumatik ve Skandinávii a výrobu zaměřuje na severské podmínky.
  • Firma vyvíjí a vyrábí letní a zimní pneumatiky pro auta a těžkou mechanizaci.
  • Ke koncernu Nokian Tyres patří největší skandinávský pneumatikářský řetězec Vianor, který provozuje 190 prodejních poboček ve Finsku, Švédsku, Norsku, Estonsku a Rusku.

DÁLE ČTĚTE

Ekologové ve Valašském Meziříčí protestují i proti chemičce Deza. V listopadu demonstrovali na jejím komíně. Radnice Valašského Meziříčí proto chce zpřísnit zákony. Radnice: šplh na komín má být trestný - ČTĚTE ZDE

Lidé továrny nechtějí

Soudy včetně Ústavního se budou zabývat také povolovacími řízeními a státní podporou pro korejskou automobilku Hyundai v Nošovicích. A problémy a protesty provází i výstavbu obří papírny finské společnosti Myllykoski za miliardy korun v Opatovicích nad Labem

Jedno mají všechny žaloby a protesty společné: lidé v okolí nově budovaných továren se obávají výrazného zhoršení životního prostředí. A více než dříve jsou ochotni podstoupit soudní spory, aby dosáhli změn v plánech investorů.

To je i případ pneumatikárny společnosti Nokian, která chce v Lešné vyrábět asi osm milionů kusů pneumatik ročně a zaměstnat až devět set lidí.

V Lešné už přitom působí chemická továrna Deza, která patří mezi největší znečišťovatele v zemi, a obcí prochází frekventovaná silnice ve směru na Slovensko.

Místním lidem vadí to, že při povolovacím procesu například nebyly vzaty v potaz nynější hodnoty znečištění. Odpůrci výstavby továrny kvůli pochybením při procesu posuzování vlivu na životního prostředí podali žalobu k Městskému soudu v Praze a obrátili se také na veřejného ochránce práv Otakara Motejla.

Ignorace předpisů?

"Úřady ignorovaly požadavky zákona i evropské směrnice, které jim ukládají povinnost provést zhodnocení zatížení v dotčeném území a posoudit možnost jeho zvýšení v případě příchodu nových znečišťovatelů," uvedl právník Filip Gregor z Ekologického právního servisu, který obyvatele Lešné zastupuje.

Zároveň s podáním žaloby se místní občané a městský výbor Českého svazu ochránců přírody společně s právníky obrátili na společnost Nokian Tyres s nabídkou dialogu a výzvou k řádnému posouzení vlivu její investice na životní prostředí v dotčeném území.

V listopadu na komínu Dezy protestovali aktivisté proti používání ftalátů
V listopadu na komínu Dezy protestovali aktivisté proti používání ftalátů | Foto: Aleš Podivínský, Greenpeace

"Dosavadní pochybení při schvalování záměru stavby továrny a případného vlivu na ovzduší města Valašské Meziříčí a Lešné vyvolala v místních občanech silnou nedůvěru ve veřejné instituce i v Nokian samotný. Věříme, že další postup při realizaci svého výrobního závodu u Lešné zvážíte," napsali nespokojení lidé řediteli Nokianu Kimu Graneovi.

Úřady ale tvrdí, že při posuzování vlivu na životní prostředí postupovaly podle zákona a nic nezanedbaly. Firma bude muset splnit několik přísných podmínek stanovených ministerstvem životního prostředí.

Ministerstvo požaduje například pravidelné měření emisí, vytápění nové továrny stávající teplárnou Dezy nebo třeba totální eliminaci pachů z výroby.

Firma se rozhoduje

Vedení města Valašské Meziříčí investici finské společnosti jednohlasně podpořilo. Zastupitelé se totiž obávají, že protesty mohou finskou firmu odradit od výstavby továrny v Česku. "Dopis odpůrců může mít negativní dopad na rozhodování finské společnosti o vstupu do naší průmyslové zóny. Neprospěje to ani ve vztahu k případným dalším investorům," uvedl místostarosta Valašského Meziříčí Bohdan Mikušek.

Rozhodnutí o investici v Česku by mělo vedení firmy Nokian zveřejnit brzy, v polovině června bude zasedat valná hromada firmy.

Manažer pro rozvoj společnosti Nokian Tyres Raimo Mansikkoia už dříve připustil, že miliardovou investici může finská firma nasměrovat do jiných evropských zemí. "Továrna nekouří, ale je trochu cítit. Ale znečišťují, a více, i jiné továrny v regionu. Rozhodnutí padne brzy," řekl Mansikkoia.

 

Právě se děje

Další zprávy