Chyby v pobídkách - desítky miliónů

Tomáš Fránek
16. 11. 2005 0:05
Brno, Praha - NKÚ zjistil, že při rozdělování investičních pobídek sedmnácti společnostem chybovaly jak úřady, tak firmy.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval firmy, které slíbily vytvořit asi tři tisíce nových pracovních míst v investicích za dvanáct miliard korun. Zprávu o výsledku kontroly bude dnes projednávat vláda.

Stát neohlídal sebe...

Kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu například zjistili, že ministerstvo obchodu a průmyslu špatně zařadilo jednu firmu do skupiny okresů podle výše nezaměstnanosti. Anebo neoprávněně prodloužilo firmě AGC Automotive Czech lhůtu k zahájení výroby.

Výrazně hůře z kontroly vyšlo ministerstvo práce a sociálních věcí, které u sedmnácti prověřovaných firem rozdělovalo na vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace přes dvě miliardy korun. Podle NKÚ učinilo řadu vážných - a drahých -chyb. Podrobný rozbor chyb Ministerstva práce ČTĚTE ZDE

Úřad ministra Zdeňka Škromacha s výsledky kontroly zásadně nesouhlasí. Tvrdí, že pobídky poskytuje podle zákona.#reklama

Spory o vyplácení pobídek mají řešení: soud

- mnoho sporů dosud nešlo rozhodnout, protože nebyla možná nezávislá kontrola

- zákonodárci uznali, že podpora musí být přezkoumatelná: soudně i správním úřadem

- s argumentem souhlasil i prezident, nový zákon nedávno podepsal

...a neohlídal ani firmy

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil podobná provinění nejen u státních úřadů, ale i u samotných firem.

Kontroloři uvádějí, že například společnost Otis Escalators, která má svoji továrnu v Břeclavi, správně nesplnila podmínku pro uplatnění slevy na dani z příjmu. Firma Collins Aikman, vlastnící továrnu v Hodoníně, si zase podle NKÚ snížila neoprávněně základ daně.

Společnosti Senior Automotive Czech, Osram Bruntál a Dura Automotive (má svoji továrnu v Kopřivnici) si díky nesprávnému zaúčtování státní podpory zvýšily výsledek hospodaření úhrnem o víc jak 47 milionů korun.

Kontrola našla i plusy

Kontroloři nicméně ve své zprávě upozornili i na obecné pozitivum - investoři postupně vytvořili více pracovních míst, než původně státu slíbili. Místo stanovených 3407 pozic jich vzniklo přes 5000. Oproti kontraktům je podstatně vyšší i počet rekvalifikovaných zaměstnanců.

Stát formou investičních pobídek nabízí firmám až desetiletou daňovou úlevu, dotaci na pracovní místo až 200 tisíc korun a nebo podporu školení a rekvalifikací. Investoři navíc začínají na pozemcích, připravených a vybavených pro jejich potřeby.

Masivní vládní podpora začala v roce 1998 s nástupem ČSSD. Současná vláda pobídky obhajuje tezí, že Česko má dlouhodobě nejvyšší příliv zahraničních investic ve střední Evropě. ODS podporu považuje za celkově nevýhodnou a chce ji zrušit.

 

Právě se děje

Další zprávy