Čtyři dobré zprávy pro rok 2014. Češi už nejsou levní

David Tramba, Ekonom
13. 12. 2013 6:50
Česká ekonomika prochází přerodem. Změna je to sice bolestivá, ale přináší naději.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Červa

Skoro 160 lidí, kteří pracovali v jihočeském Suchdolu nad Lužnicí pro společnost Eaton, si musí hledat novou práci. Firma převádí část výroby jističů do levnějšího Rumunska. Současně ale rozšiřuje vývojové centrum v Roztokách u Prahy. Práci tam během pěti let najde až 250 nových zaměstnanců.

Na příkladu amerického elektrotechnického podniku lze názorně ilustrovat, jaké zásadní strukturální změny se právě teď odehrávají v tuzemské ekonomice. Mohou být bolestivé, ale díky nim má Česko šanci vymanit se z pozice země konkurující Západu jen levnou nekvalifikovanou pracovní silou a zařadit se mezi technologické lídry Evropy.

Česko se postupně stává oblíbeným působištěm mezinárodních koncernů, jako je Siemens, ABB či Honeywell. Láká je vysoká úroveň českých techniků i jejich umírněné mzdové požadavky oproti kolegům ze západu Evropy.

Navíc původem tuzemské podniky začínají patřit k evropské špičce. Příkladem může být výrobce elektronových mikroskopů Tescan, producent strojů pro výrobu nanovláken Elmarco, výrobce kogeneračních jednotek Tedom nebo dodavatel tiskových řešení Y Soft Corporation.

Důkazem pozitivního vývoje může být i rostoucí vývoz hotových výrobků ze země, stejně jako rostoucí sebevědomí kapitálově českých firem.

Týdeník Ekonom nabízí čtyři hlavní trendy dokládající přerod českého hospodářství.

1. Montovny mizí, ostatní zůstávají a přibývají

Letos oznámené investiční projekty zahrnují široké spektrum od výroby transformátorů a rozvaděčů vysokého napětí koncernu ABB v Brně přes navýšení produkce stavebnic Lego v Kladně a zdvojnásobení produkce sušenek v Opavě až po plány online prodejce Amazon, který chce postavit velká distribuční centra poblíž Prahy a v Brně.

"Struktura českého průmyslu se kvalitativně zvyšuje, což umožní povznést naše komparativní výhody nad pouhou cenovou konkurenceschopnost směrem ke schopnosti konkurovat kvalitou," míní Petr Zahradník, hlavní ekonom Conseq.

2. Směr Praha (a Brno)

Ekonomická aktivita se stahuje do několika prosperujících center. Trend, který důvěrně znají ve Spojených státech či západní Evropě, nabírá na síle také v Česku. Těží z něj Praha, Brno a Plzeň včetně okolních okresů. Mezi poražené patří naopak Ostravsko či jižní Čechy.

Silným důkazem jsou unikátní data, která týdeníku Ekonom poskytl Český statistický úřad. Část obyvatel řeší svou tíživou situaci změnou bydliště. Podle šéfa CzechInvestu je do budoucna perspektivní lokalitou i samotná Ostrava. Data Českého statistického úřadu poukazují i na další problémová místa. Poměrně velké množství pracovních míst v posledních letech zaniklo v Jihočeském a Olomouckém kraji.

3. Vzhůru na mimoevropské trhy

I když Česko bývá vykreslováno jako subdodavatel součástek, které zkompletují německé podniky a posléze vyvezou na perspektivní asijské či americké trhy, přestává to být pravda. České podniky stále častěji zvládnou vyvézt mimo Evropu hotové výrobky a stále častěji se uplatňují v "královské disciplíně" exportu, kterou je vývoz investičních celků.

Před pěti lety směřovalo do zemí mimo Evropskou unii jen necelých 15 procent českého vývozu. Letos se jedná již o 19 procent.

4. Český kapitál na vzestupu

Stále více českých podnikatelů také investuje do výroby v zahraničí nebo do převzetí slabších konkurentů. "Díky předchozímu vývoji došlo v české ekonomice k akumulaci kapitálu, který v ekonomice dále zůstává a stává se zdrojem dlouhodobého růstu," potvrzuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Zároveň však upozorňuje, že hranice mezi "českým" a "zahraničním" kapitálem je dnes těžko rozeznatelná.

Velké investiční skupiny typu PPF, Penty či KKCG nebo mnohé původem české podniky, jako je Pegas Nonwovens, Fortuna a AAA Auto Praha, umístily sídlo mateřské společnosti do zahraničí. Do Nizozemska, Lucemburska nebo na Kypr je přitahují nižší daně, ale také příznivější zákony či rychleji rozhodující soudy.

Nápadným trendem letošního roku jsou právě rostoucí české investice v Německu. Například koncern Agrofert miliardáře Andreje Babiše v únoru koupil největší tamní pekárenskou firmu Lieken. Energetický a průmyslový holding vedený Danielem Křetínským převezme od koncernu E.ON uhelnou elektrárnu u dolnosaského Helmstedtu.

Nezkrácenou verzi článku najdete v týdeníku Ekonom.

---------------------------------------------------------------------------

Které tuzemské podniky patří k evropské špičce?

Komu se daří na mimoevropských trzích?

Podrobnější informace najdete v týdeníku Ekonom. K dostání na obvyklých místech.

Aktuální číslo Ekonomu přináší mimo jiné také tipy, jak vyzrát na insolvenční mafii.

Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu nebo na zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy