Vánočních dluhopisů finance prodaly za 21 miliard

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
12. 12. 2013 14:25
Nejvíce lidi nakupovali tříletý dluhopis, do kterého umístili celkem 11 miliard korun.
Státní spořicí dluhopisy - dárkový certifikát vánoční emise 2013.
Státní spořicí dluhopisy - dárkový certifikát vánoční emise 2013. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lidé si v rámci vánoční emise objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za téměř 21,3 miliardy korun. V takové hodnotě ministerstvo financí dnes také dluhopisy vydalo, ode dneška se tedy tyto cenné papíry začínají zhodnocovat.

Ministerstvo začalo dluhopisy nabízet v pondělí 4. listopadu a následně ve čtvrtek 7. listopadu upisovací období ukončilo. Původně měl termín vypršet až 29. listopadu. Ministerstvo financí plánovalo prodat v rámci emise dluhopisy za pět až deset miliard korun, proto také termín objednávek výrazně zkrátilo, když si lidé jen během čtyř dnů objednali dluhopisy za 21,4 miliardy korun.

"Vzhledem ke skutečnosti, že současně dojde ke splacení diskontovaného spořicího státního dluhopisu v celkové jmenovité hodnotě 7,5 miliardy korun a část těchto objednávek nemusí být všemi upisovateli uhrazena, původně stanovený limit vánoční série emisí nijak výrazně překročen nebyl," uvedl k tomu již dříve mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Zároveň podle něj tak ministerstvo financí dosáhlo cíle, který počítal letos s prodejem spořicích dluhopisů za 20 až 40 miliard korun. Na jaře přitom prodalo dluhopisy za 17,6 miliardy korun, objednávky tehdy činily 19,9 miliardy korun.

Zájemci měli k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta. O ten také byl největší zájem, prodalo se jej za téměř 11 miliard korun (52 % celku). Dále ministerstvo nabízelo pětiletý kuponový dluhopis (6 %) s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis (36 %) s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis (6 %). Ten je úročen podle míry inflace, ke které je přidávána bonusová sazba 0,5 %.

Dotace úroku

Analytici přitom ministerstvu financí vyčítají, že za dluhopisy pro občany platí vyšší cenu, než za jakou by svůj dluh mohlo financovat na finančním trhu.

"Stát pokračuje v dotování úroku z kapsy daňového poplatníka. Pro srovnání, tržní výnos pětiletého dluhopisu se nyní pohybuje kolem jednoho procenta ročně, tříletý je dokonce hluboko pod procentem," řekl například analytik poradenské firmy Partners Aleš Tůma. Na celkovém státním dluhu se spořicí dluhopisy podílejí už zhruba čtyřmi procenty.

Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohly také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

 

Právě se děje

Další zprávy