ČSA "lítá" téměř v půlmiliardové ztrátě

Adam Junek, Marek Odstrčilík
5. 6. 2006 17:00
Praha - Rok 2005 pro ČSA neskončil radostně. Podle auditovaných výsledků hospodařily se ztrátou 496 milionů korun.

O rok dříve přitom podnik vykázal zisk 324 milionů Kč. Meziročně se tak hospodaření zhoršilo o 820 milionů korun.

Nový prezident ČSA Radomír Lašák podle svého dřívějšího vyjádření nečeká zisk ani letos.

Lašák chystá škrty

Podle něj musí firma nejdříve zahájit radikální restrukturalizaci, která se na rozdíl od snah bývalého vedení zaměří nejen na snižování nákladů, ale hlavně na růst výnosů.

Firma podle něj umí poskytovat kvalitní služby, neumí je však za dobrou cenu prodat. Radikálních změn proto ČSA doznají pod novým vedením hlavně v prodeji.

Radomír Lašák nastoupil na počátku letošního roku do vedení ČSA a už zahájil čistku (VÍCE ČTĚTE ZDE), své další plány poodhalil v prvním rozhovoru, který poskytl několika českým médiím (ROZHOVOR NALEZNETE ZDE)

"Pokračovat ale samozřejmě musí také snižování nákladů včetně personálních," řekl. Firma podle Lašáka zaměstnává příliš mnoho lidí na objem obratu a rozsah služeb, které poskytuje.

"To se bohužel projevuje v hospodaření," poznamenal. Nechtěl ale spekulovat o plánech na propouštění. "V první fázi se spíš bude měnit struktura zaměstnanosti, pozice z administrativy přesuneme do prodeje," řekl.

První výsledky restrukturalizace se podle Lašáka projeví v příštím roce, kdy by se novému vedení firmu mohlo podařit dostat ze ztráty.

2008 - vhodná doba k privatizaci

"Zpět na původní vzestupnou trajektorii by se společnost měla vrátit v roce 2008," dodal. To bude podle něj zároveň doba, která by byla vhodná k privatizaci ČSA.

Prodej dříve než v roce 2008 by ale podle Lašáka komplikovala současná finanční situace aerolinií, které kumulují za poslední roky více než miliardovou ztrátu. O privatizacii ale rozhoduje vlastník, připomněl Lašák.

Stát, který je majoritním vlastníkem společnosti, počítal s dřívější privatizací. Podle dosavadní strategie měl být podnik připraven k prodeji v roce 2007. O stejném termínu se dříve zmiňovali také premiér Jiří Paroubek a ministr dopravy Milan Šimonovský.

Za loňský rok ČSA vykážou ztrátu také podle mezinárodních standardů, i když původně se předpokládalo, že to bude zisk 70 milionů korun proti předloňským 570 milionům korun.

Podivuhodné poradenství

Loňskou ztrátu ovlivnil podle bývalého i současného vedení podniku rekordní růst cen ropy a vysoká konkurence na trhu. S tím ale nesouhlasí například odbory, které špatné výsledky dávají za vinu hlavně managementu pod vedením bývalého šéfa ČSA Jaroslava Tvrdíka.

Z informací, které minul týden zveřejnil server FinExpert.cz například vyplývá, že v loňském roce inkasovaly tři poradenské firmy Deloitte, PricewaterhouseCoopers a McKinsey & Company přes 140 milionů korun. Od roku 2005 to pak bylo celkem 240 milionů.

"Až doposud to není překvapivé zjištění, poradenské služby jsou velmi drahé a přinesly-li společnosti zisk, pak by to bylo jen dobře. Ovšem bližší pohled na některé fakturované služby ukazuje něco jiného," píše server.

Na ploše v Toulouse už stojí první ze tří airbusů pro ČSA, ještě je ale prázdný
Na ploše v Toulouse už stojí první ze tří airbusů pro ČSA, ještě je ale prázdný | Foto: Adam Junek

V loňském roce totiž fakturovaly dvě z těchto firem za služby spojené s odkupem charterové společnosti Travel Service, o niž se ČSA již delší dobu snaží. Celkem toto poradenství ČSA přišlo na 11 milionů korun. Nicméně "aerolinie nemají na tuto transakci dostatek finančních prostředků...takže aerolinie zaplatily za poradenství při akvizici, u které všichni vědí, že je nemožná," uzavírá server, který mimo jiné vychází z dopisu odborů adresovaném premiéru Jiřímu Paroubkovi jako stížnost na působení Jaroslava Tvrdíka v podniku. Odpověď na "utajovaný" dopis nikdy nepřišla.

Lašák bývalé vedení ale brání, tvrdí například, že se o restrukturalizaci pokusilo. Za Tvrdíka firma zahájila řadu úsporných projektů včetně centralizace nákupu, které ušetřily za několik měsíců loňského roku asi 700 milionů korun, poznamenal.

 

Právě se děje

Další zprávy