Radomír Lašák zahájil "čistku" v ČSA

Dušan Klimeš
13. 4. 2006 17:52
Praha - Bouřlivými změnami projde v nejbližších týdnech celé vedení Českých aerolinií. Problém nejspíš budou mít i Tvrdíkovi lidé.

Radomír Lašák předloží dozorčí radě návrh, ve kterém počítá i s odchodem "Tvrdíkových lidí".

Jedním z nich je Jan Váňa, který do ČSA přišel spolu s bývalým ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Znali se spolu právě z doby, kdy společně působili na ministerstvu. S prací výkonného ředitele pro strategické plánování a rozvoj se rozloučí na konci května.

Viceprezidentka pro marketing a prodej Marcela Hrdá patřila také k lidem, kteří s Tvrdíkem úzce spolupracovali. Svojí prací si získala jeho důvěru a dlouhou dobu se snažila vedení ČSA přesvědčovat, že restrukturalizace firmy je nezbytná a dlouhodobě nevyhnutelná.

Nyní, právě v rámci personálních změn, z ČSA odchází. Zůstává však v leteckém průmyslu, neboť přijala místo ve společnosti Letiště Praha.

Kdo se prezidentu nelíbil

Ve svých dosavadních pozicích končí i Jiří Pos, jenž byl zodpovědný za pozemní provoz, a Peter Jusko, který šéfoval leteckému provozu. Oba prý však zvažují nabídky uvnitř i mimo ČSA. Na obě místa, která se uvolní, vypíší aerolinie výběrové řízení.

"Po třech měsících spolupráce jsme měli s kolegy dost času na to se poznat. S některými z nich jsme společně zjistili,  že se naše názory na řešení ekonomické situace v ČSA liší, a oni proto zvolili nové kariéry," oznámil Radomír Lašák, prezident ČSA.

Rozhovor s prezidentem ČSA Radomírem Lašákem

Změna struktury firmy s sebou přinesla slučování, rozdělování a zakládání nových úseků. Ambiciózní plán Radomíra Lašáka nazvaný TURNAROUND počítá s tím, že již v roce 2008 by se měly České aerolinie dostat z pravidelných ztrát a začít "vydělávat".

ČSA chce obnovit lety z Brna do Prahy
ČSA chce obnovit lety z Brna do Prahy | Foto: Aktuálně.cz

"Několikrát jsem v minulosti řekl, že dobrý tým je vždy kombinací lidí z různých manažerských pozic uvnitř  ČSA  a nových lidí z trhu. A své slovo držím," dodává Lašák.

Své slovo skutečně dodržel. ČSA se tak zbavuje "starých" lidí a nahrazuje je lidmi zvenčí. Přímo prezidentovi společnosti bude podřízen František Šír jako výkonný ředitel Managementu dodavatelských služeb a Petr Somol, který bude řídit sekci bezpečnost.

 

Právě se děje

Další zprávy