ČNB: Účast v bankovní unii není zatím pro ČR výhodná

ČTK ČTK
7. 5. 2013 17:29
ČNB i stát vznik bankovní unie podporuje, chce ale předejít dopadu krize eurozóny na ČR
ECB. Ilustrační foto
ECB. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - I když Česká národní banka podporuje vznik bankovní unie v eurozóně, samotná účast ČR v unii by nebyla v tuto chvíli výhodná. Na úterním Žofínském fóru to uvedl guvernér Miroslav Singer.

Česko by se podle něj nyní přistoupením k bankovní unii vzdalo národního dohledu nad finančním sektorem, nemohlo by hlasovat v klíčovém orgánu Evropské centrální banky, který má rozhodující práva, a nemělo by ani nárok na případnou pomoc.

"Názor Vlády ČR a České národní banky je naprosto shodný. Řekl bych, že panuje téměř idylická shoda," uvedl náměstek ministra financí Radek Urban. V tuto chvíli je podle něj rovnováha vznikající unie vychýlena silně v neprospěch ČR.

"Návrh totiž říká, vzdejte se hned svých národních dohledových pravomocí a možná někdy v budoucnu budete moci čerpat peníze z fondu ESM," uvedl Urban.

Singer dále upozornil, že smyslem bankovní unie je zachování existence eurozóny. "Nejdůležitější prvky unie se přitom teprve vytvářejí, její výsledná podoba přitom není ještě známá," uvedl guvernér.

Nechceme být vtaženi do krize eurozóny

Součástí vzniku bankovní unie je přesun dohledu nad bankami na evropskou úroveň i další kroky, jako je společný systém pro pojištění vkladů a integrované řešení bankovních krizí. Jednotný dohled, který by měl začít fungovat od března 2014, se bude týkat eurozóny, další státy se budou moci dobrovolně přidat.

Singer dále uvedl, že ČNB podporuje vznik bankovní unie a bude se nadále snažit pomoci jejímu vzniku. Na druhou stranu se ale centrální banka podle jejího šéfa bude snažit omezit rizika, aby byly tuzemské finanční instituce vtaženy do krize eurozóny. "Česká koruna bankovní unii ke své existenci nepotřebuje," upozornil.

Premiér Petr Nečas již v půlce prosince, kdy byl jednotný bankovní dohled odhlasován, vyjádřil svůj názor, že Česko nebude mít důvod vstupovat do rodící se bankovní unie až do doby, než rozšíří řady unijních států platících eurem. Zatím není o termínu přijetí eura v ČR rozhodnuto.

Česko euro do pěti let nepřijme

A podle Singra se patrně nerozhodne ani v nejbližších letech. Singer nepředpokládá, že by Česko začalo do roku 2017 platit eurem. Technicky to sice možné je, volební cyklus tomu ale podle něj nenasvědčuje.

"Rozhodnutí záleží na politické debatě a nevidím v tuto chvíli jako důvod do eurozóny spěchat. Ale je to primárně politický problém," uvedl guvernér.

Jelikož příští rok se budou konat volby do Poslanecké sněmovny, přihláška by podle Singera byla podána zřejmě v případě snahy o rychlé přijetí eura v roce 2015. Navíc zásadnější rozpočtová opatření vlády tvoří až ve třetím a čtvrtém roce svého vládnutí. "Ta mechanika volebního období mě tak vede spíše ke skepsi," dodal guvernér.

Česká republika nyní přitom nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, ale je na tom lépe než řada zemí eurozóny. Podle dřívějšího vyjádření stálého předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye je debata o vstupu ČR do eurozóny výsostně českým rozhodnutím, která ovšem není "problémem dnešního dne".

Podmínkou pro přijetí eura je udržení deficitu veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), veřejný dluh pod 60 procenty HDP nebo cenová stabilita. Mezi další kritéria patří stabilita dlouhodobých úrokových sazeb a stabilita měnového kurzu. S většinou z nich nemá ČR dlouhodobě problém. 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy