ČNB nasadila černé brýle - schodek bude letos 5,9%

Ekonomika Ekonomika
12. 2. 2010 11:27
Bankéři zhoršili svou prognózu pro českou ekonomiku.
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma.
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - O celé procento zhoršila svou prognózu vývoje české ekonomiky Česká národní banka. Zatímco ještě v listopadu předpovídala, že deficit veřejných financí se zastaví na 4,9 procenta hrubého domácího produktu, ve dnes publikované zprávě počítá s 5,9 procenta HDP.

Pesimistický je i pohled do dalšího roku. Zatímco ještě před dvěma měsíci odhadovali bankéři, že deficit v roce 2011 dosáhne 5,6 procenta HDP, nyní svůj odhad prohloubili na 6,5 procenta. Tříprocentní hranice, která je povinná pro všechny uchazeče o euro jako národní měnu, se tedy Česku vzdálila dalším mílovým krokem.

Banka rozhodně neočekává, že by se česká ekonomika vydala ven z krize strmým stoupáním. Naopak, ještě letošní rok nebude nejspíš nijak růžový.

"Propad výkonu české ekonomiky v roce 2009 vystřídá od prvního čtvrtletí letošního roku mírný meziroční růst HDP, který bude ale v průběhu roku zvolňovat vlivem utlumené domácí spotřeby, opětovného zpomalení ekonomického růstu v eurozóně a odeznívání prorůstového vlivu některých protikrizových opatření v ČR a v zahraničí," konstatuje zpráva banky.

Bankéři také upravili svou předpověď letošního vývoje inflace. "Celková meziroční inflace se bude v průběhu roku 2010 postupně zvyšovat a v jeho druhé polovině se v důsledku daňových změn dočasně dostane až mírně nad 2% inflační cíl ČNB," stojí ve zprávě.

Banka také vystavila Česku účet za jeho loňské hospodaření. To v prosinci skončilo schodkem 11,3 miliardy korun.

"Prosincový běžný účet platební bilance byl horší, než očekávaly trhy. I přesto ale za loňský rok Česká republika vykázala nejvyrovnanější běžný účet v historii - schodek činil pouze 25,3 miliardy korun, tedy podle našeho odhadu 0,7 procenta hrubého domácího produktu," zhodnotil výsledek hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy