ČNB: ekonomika poroste pomalu, inflace také

Ekonomika Ekonomika
4. 2. 2010 15:54
Letošní vývoj vidí ČNB stejně jako v listopadu, pro příští rok je ale pesimističtější.
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma.
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na žádné rychlé oživení ekonomiky se netěšte. To dnes vzkázal  guvernér České národní banky Zdeněk Tůma lidem v Česku. Oznámil, že banka sice ve své čerstvé prognóze zachovala předpokládaný nárůst hrubého domácího produktu na 1,4 procenta, ale pro příští rok svůj odhad mírně snížila - HDP podle ní poroste v roce 2011 o 2,1 procenta.

Guvernér dnes také oznámil, že loňský rok pro českou ekonomiku skončil poklesem o 3,9 procenta, což je lepší výsledek, než s jakým ČNB počítala ještě v listopadu. Její prognóza předpokládala pokles o 4,4 procenta.

"Nijak se nezměnil náš náhled na ekonomiku a nedošlo k žádným dramatickým změnám. Trvalejší vzestup ekonomiky přijde až v příštím roce v souvislosti s výraznějším oživením v zahraničí. Letos ekonomika nejdříve v prvním čtvrtletí stoupne až ke dvěma procentům, poté se bude její růst zvolňovat," konstatoval Tůma.

Tento vývoj odvozuje ČNB od předpokládané stability tržních úrokových sazeb v prvním pololetí a jejich postupným růstem v druhé půli roku.

Inflace zhruba dvě procenta

Bankovní experti předpokládají, že v prvním pololetí bude stoupat také inflace, v druhé půli roku kvůli daňovým změnám dosáhne až nad dvě procenta. Na jejich úrovni se udrží i v prvním čtvrtletí příštího roku, pak se opět mírně zvýší.

"Spotřeba domácností zůstane letos utlumená, proto zatím nevidíme inflaci jako významné riziko," uvedl guvernér.

V kurzu koruny bankovní rada s většími výkyvy nepočítá. Průměrný kurz by se měl pohybovat na 25,50 korunách za euro a pro příští rok předpokládá mírné posílení české měny.

 

Právě se děje

Další zprávy