Česká ekonomika se znovu propadla. Nikdo to nečekal

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 2. 2010 9:29
Statistici předběžně odhadli, že česká ekonomika na konci roku opět klesala. Po dvou kvartálech růstu.
ČNB odhaduje, že letos už ekonomika bude opravdu růst. Ilustrační foto.
ČNB odhaduje, že letos už ekonomika bude opravdu růst. Ilustrační foto. | Foto: ČNB

Brno - Ani náznak růstu, naopak, meziročně slušný propad. Předběžný odhad hrubého domácího produktu České republiky, který čerstvě zveřejnil Český statistický úřad, pokazil odborníkům náladu.

Namísto očekávaného mírného růstu se totiž v posledním čtvrtletí loňského roku propadl. A to nejen v meziročním srovnání, ale i v porovnání s kvartálem předchozím. Po dvou mezikvartálních růstech tak přišel propad o 0,6 procenta oproti 3. čtvrtletí a ve srovnání s předchozím rokem o 4,2 procenta.

"Nedokázali jsme tak navázat na dva po sobě jdoucí mezikvartální růsty. Domácí ekonomika tak sestupuje z cesty, která vede z recese. Meziročně se zvětšuje pokles, což je velmi špatná zpráva. Trhy čekaly zmírňující se pokles HDP. Konsensus trhu počítal s meziročním pádem pouze o 2,7 procenta a s mezičtvrtletním růstem o 0,9 procenta, takže dnešní čísla jsou hodně studenou ranní sprchou," zhodnotil odhad statistiků Tomáš Volf, analytik skupiny Citfin.

"Podle našeho názoru ve struktuře docházelo k protichůdnému pohybu. Na jedné straně se u exportů pozitivně projevilo oživení v západní Evropě a zahraniční obchod zvedal českou ekonomiku. Naopak spotřebu domácností utahuje rostoucí nezaměstnanost a minimální růst mezd. Investice tlumí nízké využití kapacit. Celkově domácí část poptávky (spotřeba domácností, investice) poklesla a měla by tlumit i vývoj celého HDP," zhodnotil analytik společnosti Atlantik Petr Sklenář.

O více než čtyři procenta klesl HDP i za celý uplynulý rok, přesněji o 4,3 procenta. "ČNB nedávno zveřejnila svůj výhled pro letošní rok, kdy počítá s růstem tempa HDP o 1,4 procenta. Dá se čekat, že v dalších měsících se bude HDP oživovat, ale růst bude podle našeho názoru stále velmi křehký a hlavní otázkou pro exportně zaměřenou domácí ekonomiku je, kdy se oživí poptávka v zahraničí," dodal Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy