CK Fischer zdraží kvůli drahé ropě letecké zájezdy

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 2. 2011 16:06
Zájezdy podraží o 300 až 500 korun na osobu
Zdražení se týká leteckých zájezdů. Ilustrační foto.
Zdražení se týká leteckých zájezdů. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Až o dva tisíce korun pro čtyřčlennou rodinu podraží od nynějška letecký zájezd od cestovní kanceláře Fischer.

Společnost oznámila, že se rozhodla ke zdražení leteckých zájezdů přistoupit kvůli stále rostoucí ceně ropy. Ta v posledních dnech skokově roste o několik dolarů denně a dosahuje letitých maxim.

"Cena ropy je jednou z velmi důležitých položek, které mají vliv na celkovou cenu zájezdu. V posledních dnech došlo k dramatickému nárůstu cen ropy na světových trzích a analytici očekávají další růst cen," vysvětlil krok mluvčí cestovní kanceláře Daniel Plovajko.

Společnost se proto rozhodla současné ceny podržet pouze do konce prodeje zájezdů First minute, tedy do konce února, kdy také přestane platit aktuální ceník.

"Od 1. března dojde ke zvýšení cen zájezdů v průměru o 300 až 500 korun na osobu. Výše zdražení bude záviset na vzdálenosti jednotlivých destinací. U zájezdu pro rodinu s dvěma dětmi, což je typický zájezd, který je u cestovních kanceláří kupován, to bude znamenat zvýšení ceny až o dva tisíce korun," doplnil Plovajko. Zdraží podle něj nejen letní zájezdy, ale i ty s odletem v březnu a dubnu.

Zdražení se nemusí obávat jen ti klienti, kteří už u CK Fischer mají zájezd koupený nebo závazně rezervovaný.

Ostatní vyčkávají

Další cestovní kanceláře se zatím k podobnému kroku neodhodlaly. „Plošné zdražení leteckých zájezdů zatím české cestovní kanceláře nechystají, a to včetně těch největších," uvedl mluvčí a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Připustil však, že cena ropy už překročila limit, s nímž se při stanovování cen zájezdů počítalo. Zatím se však cestovky zaměřují na prodej zájezdů First minute a změny v cenách ropy teprve vyhodnocují.

"V současné době by pro mnoho cestovek bylo zdražení kontraproduktivní. Pokud ale ceny ropy porostou dál, pravděpodobně se úvahy o zvýšení cen objeví," dodal Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy