Kdy dojde ropa? Nebojte se, ale připravte si peněženky

Michael Šolín, Investiční web
20. 2. 2011 15:30
Rozhovor o cenách ropy a jejích dopadech s extertem a manažerem fondu, který s ropnou a ropnými akciemi obchoduje
2. 1. - Ropa zlomila hranici 100 dolarů - Cena americké lehké ropy po měsících očekávání ve středu 2. ledna vystoupala na magickou hranici sta dolarů za barel. Řítí se svět do krize?  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Ropa zlomila hranici 100 dolarů - Cena americké lehké ropy po měsících očekávání ve středu 2. ledna vystoupala na magickou hranici sta dolarů za barel. Řítí se svět do krize? Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Reuters

Praha - Ropa zdražila nad 100 dolarů za barel a kromě dražšího benzinu můžeme čekat ještě jeden dopad: obavy, zda světovou ekonomiku dražší surovina opět nestrhne do recese. Co si o této otázce myslí expert na ceny ropy, portfoliomanažer Fondu ropného a energetického průmyslu Martin Pecka (investiční společnosti ČP Invest)?

Čím to je, že v posledních dnech výrazně stoupá cena ropy?

Tím hlavním důvodem je geopolitické napětí v Egyptě. I když Egypt sám o sobě není významným producentem ropy, je to důležitá tranzitní země. Přes Suezský průplav se dopravuje z Perského zálivu většina ropy do Evropy. Dalším důvodem současného zvyšování ceny ropy typu Brent je pokles těžby v Severním moři.

A z dlouhodobého hlediska vidím tlak na růst produkce ropy. Poptávka bude nejvíce poháněna rozvíjejícími se zeměmi, jako jsou Čína, Indie a další státy, které řadíme mezi mladé trhy.

Ropa Brent velmi rychle překonala hranici 100 dolarů, což analytici předvídali. Kam se cena může během roku ještě posunout?

Velké výkyvy ceny ropy jsme už zažili v minulých letech. Současnou úroveň ceny ropy považuji za relativně stabilní.

Rozkolísanost cen okolo 10 procent k ropě prostě patří. Tento rok, i přes menší korekce, očekávám růst řádově na úrovni 10 až 20 %. Ropa je hodně citlivá na geopolitické vlivy, a tak by se rozšíření stávajícího napětí z Egypta do zemí, které se řadí mezi důležité producenty ropy, projevilo na ještě razantnějším růstu cen.

Podle řady ekonomů může cena ropy nad 100 dolary vrátit světovou ekonomiku do recese. Souhlasíte?

Vysoká cena ropy ekonomickému růstu nepřispívá, ale nemůžeme to srovnávat s rokem 2008, kdy jsme se nacházeli v úplně jiné fázi ekonomického cyklu a cena ropy se pohybovala okolo 140 dolarů za barel. Recese byla v té době za dveřmi, ropa byla tou poslední kapkou do přetékajícího poháru.

Můžete laikovi vysvětlit, co to je "peak oil", tedy produkční kapacita ropy, o které se v závěru roku znovu začalo mezi investory hovořit? Kdy skutečně "dojde" ropa?

Peak oil je okamžik, kdy těžba ropy dosáhne svého maxima, a to jak na jednom nalezišti nebo v určitém regionu, tak, a to je samozřejmě ta nejzajímavější otázka, v celosvětovém měřítku. Jedná se o okamžik, kdy nejsme schopni se stávajícími technickými prostředky vytěžit více ropy. V takovém případě by cena ropy vystřelila nahoru, protože by poptávka převyšovala nabídku.

Názory na to, kdy dojde ropa, jsou protichůdné. Zatímco někteří tvrdí, že peak oil prožíváme již nyní, jiné studie hovoří o tom, že tento zvrat nikdy nenastane a že se bude těžba ropy nadále zvyšovat, například díky nalezení nových ropných polí (podmořská těžba) nebo zvyšování podílu nekonvenční těžby ropy (ropné písky a břidlice).

Ať už se přikloníme k jednomu, nebo k druhému názoru, je jisté, že cena ropy poroste, neboť i když se nám podaří nahradit úbytek ropy z konvenčních nalezišť těmi nekonvenčními, vždy bude produkce výrazně dražší. Jinými slovy: čím náročnější bude získávání ropy, tím více bude růst její cena.

Záznamy z WikiLeaks hovoří o tom, že Saúdská Arábie nemá tolik ropy, kolik deklaruje. Co si o tom myslíte?

Zprávy o zásobách ropy, a to nejen u producentů ze Saúdské Arábie, jsou dlouhodobě zpochybňovány. Tyto spekulace jsou založeny především na tom, že Saúdská Arábie již asi 20 let uvádí stejné zásoby ropy, a přitom denně těží kolem 9 milionů barelů. Samozřejmě neexistuje žádný nezávislý audit, který by řekl, jak na tom ty země skutečně jsou.

WikiLeaks uváděli, že má Saúdská Arábie o 40 % méně ropy, než kolik sama tvrdí. Reakce na tuto zprávu však nevyvolala žádný výrazný pohyb na trzích. Podle mě není v tuto chvíli ani tak důležité, jaký objem zásob tam je, ale jak dlouho ještě bude k dispozici snadno těžitelná, tedy levná ropa.

Celý rozhovor s portfoliomanažerem Fondu ropného a energetického průmyslu Martinem Peckou z investiční společnosti ČP Invest najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy