Chudé na drogách nesmí stát odstřihnout od peněz

Tomáš Fránek
11. 1. 2012 10:45
Když lidé na drogách nemají peníze na léčbu, měl by tuto léčbu platit stát
Foto: Celní správa České republiky

Brno - Lidé, kteří jsou závislí na drogách a museli ukončit léčbu kvůli nedostatku peněz, patří mezi chudé, kteří mají nárok na pomoc od státu.

Stát by se tak podle důležitého verdiktu Nejvyššího správního soudu musel postarat o drogově závislé i tím, že jim i dlouhodobou léčbu bude hradit ze státní kasy.

Nejvyšší správní soud rozhodoval v konkrétním případu ženy, která se kvůli závislosti na drogách začala léčit v terapeutické komunitě. Dlouhodobou alternativní léčbu, která stála pět tisíc korun měsíčně, ženě doporučila její ošetřující lékařka, protože jiné metody léčby nebyly úspěšné.

Skončila bez peněz

Žena ale neměla dostatek peněz, a proto požádala stát o poskytnutí sociální dávky - příspěvku na živobytí. Úřad ale dávku odmítl poskytnout s tím, že ženu není možné považovat za osobu v hmotné nouzi - tedy člověka, kterému je určena pomoc státu nejchudším. Žena totiž nebyla vedena v evidenci uchazečů o práci a lékařské zprávy nebylo možné považovat za doklad pracovní neschopnosti.

Nejvyšší správní soud se ale ženy zastal. Podle soudců sice lékařka nevydala formální rozhodnutí o pracovní neschopnosti, ale potvrzení o tom, že žena nemůže kvůli své závislosti vykonávat žádnou práci ani studovat, bylo dostačující.

Soudci souhlasili také s tvrzením ženy, že je ohrožena takzvaným sociálním vyloučením, tedy je ohrožena chudobou a neschopností si sama najít pomoc.

Nejvyšší správní soud potvrdil, že jednou ze skupin, které hrozí chudoba, jsou právě mladí drogově závislí.

Léčba je žádoucí

"Lze dovodit, že mladí narkomani jsou osobami, které jsou sociálně vyloučené, a léčba, která povede k jejich sociálnímu začlenění, je žádoucí," uvedl ve svém verdiktu Nejvyšší správní soud.

Stát by proto měl léčbu drogově závislých platit.

"Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že pokud osoba závislá na návykových látkách projeví svou vůli absolvovat dlouhou a náročnou léčbu své závislosti a jediným důvodem pro její přerušení by byl nedostatek finančních prostředků, je třeba této osobě ohrožené sociálním vyloučením přiznat potřebnou pomoc v hmotné nouzi," rozhodli soudci.


 

Právě se děje

Další zprávy