Firmě se přemnožili podnikatelé, finta na stát nevyšla

Tomáš Fránek
1. 12. 2011 17:19
Továrna zaměstnala desítky živnostníků, daně bude muset doplatit
Stavba dálnice D1 u Hulína
Stavba dálnice D1 u Hulína | Foto: Karel Toman

Brno -  Desítky živnostníků chodily několik let pravidelně den co den na směny do jedné z firem na severu Moravy.

Tito pracovníci přitom dělali práci, která byla určena zaměstnancům - jezdili s jeřáby, montovali a svářeli stroje. Tedy běžný postup, který v Česku využívají stovky firem, které se za pomoci takzvaného švarcsystému snaží ušetřit na zaměstnancích a zaplatit méně státu.

Česko přitom nyní zažívá nový rozkvět švarcsystému, zaměstnávání na živnostenské listy, který byl ještě před čtyřmi roky trestným činem a kvůli němuž stát přichází o miliardy korun.

Nebyli to podnikatelé

Firma Třídič ze Šternberka, která využívala desítky živnostníků, ale narazila a její pokladna bude chudší o miliony korun zaplacených finančnímu úřadu na dani z příjmu fyzických osob. Nejvyšší správní soud totiž právě v případu této firmy vyložil, jak mají "přemnožení" podnikatelů ve firmách berní úřady sledovat a postihovat.

Jak se celý případ vyvíjel? Do firmy Třídič docházely denně desítky živnostníků. Ti podle pokynů zaměstnanců společnosti využívali zařízení firmy a montovali různé stroje. Každý měsíc pak živnostníci firmě posílali faktury na proplacení.

Podle Finančního ředitelství v Ostravě šlo jednoznačně o skrytý zaměstnanecký poměr - živnostníci pracovali jenom pro šternberskou firmu, jiné zakázky neměli. Proto společnosti doměřila za tři roky daň z příjmu fyzických osob převyšující deset milionů korun.

Firma se bránila u soudu a v prvním kole sporu uspěla. Krajský soud v Ostravě rozhodnutí o vyměření daně zrušil, podle soudců neměli berní úředníci všechny potřebné důkazy k tomu, aby firmu trestali.

Nejvyšší správní soud, kam se obrátili zástupci finančního ředitelství, ale nyní potvrdil, že daně musí firma zaplatit. Soudci potvrdili, že berní úřad rozhodl správně, když považoval práci pro desítky živnostníků za skrytý pracovní poměr.

Stačí nepřímé důkazy

Soudci potvrdili, že živnostníci práci vykonávali jenom na jednom místě několik let, firma jim poskytovala pracovní nástroje, sociální zázemí i stravování. "Z četnosti fakturace je zřejmé, že se nejednalo o činnost jednorázovou, sezónní či krátkodobou, nýbrž o činnost  dlouhodobou," uvedli soudci v rozhodnutí.

 

A pro usvědčení firmy stačí podle soudců nepřímé důkazy, které prokazují, že  účelem jednání řemeslníků bylo chovat se jako zaměstnanci v pracovním poměru, nikoliv jako živnostníci.

"Na této skutečnosti by nemohly nic změnit ani další svědecké výpovědi. Jejich věrohodnost by navíc mohla být silně ovlivněna jejich případným zájmem na další spolupráci," rozhodli soudci.

Švarcsystém využívá v Česku stále více firem. Už 847 tisíc lidí v Česku má podle posledních statistik Českého statistického úřadu podnikání jako svůj hlavní pracovní poměr. Je to nejvíc od roku 2003.

A kromě toho, že tím Česká republika potvrzuje svoje evropské prvenství v počtu podnikatelů, přichází o desítky miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy