Získal dům za 350 tisíc, stát mu neprávem vzal pomoc

Tomáš Fránek
28. 11. 2011 16:15
Soud se zastal invalidy, kterému stát sebral sociální dávky
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Stát nemůže sebrat lidem sociální dávky jenom proto, že získají nebo zdědí po svých příbuzných majetek ve statisícových hodnotách.

Úřady totiž musí zjišťovat a dokazovat, zda majetek skutečně vedl ke zlepšení života lidí, a ti už proto pomoc od státu nepotřebují.

Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který se zastal invalidy z Ostravy, který sice zdědil po matce část domu za 350 tisíc korun, bez dalších investic mu ale byla nemovitost k ničemu a lepší život nevedl.

O příspěvek na živobytí (tedy základní dávku zaručující, že lidé nespadnou do chudoby) přišel muž loni. Ostravský magistrát mu dávku odebral poté, co úředníci zjistili, že muž v invalidním důchodu dědil po své matce.

Mohl jste dům prodat

"Jedná se o majetek, který žadatel o dávku mohl pronajmout nebo prodat. Proto ho není možné považovat za osobu v hmotné nouzi," rozhodli úředníci a dávku muži sebrali.

Invalida se ale obrátil na soud. Podle něj je nemovitost bez dalších investic, na které nemá, nevyužitelná, navíc je pouze spoluvlastníkem. "Úřadům stačilo, že zjistily, že mám nějaký majetek, nezkoumaly ale to, že ke zlepšení mého života to nijak nepřispělo," uvedl muž v žalobě.

Krajský soud v Ostravě v prvním kole sporu žalobu zamítl. Podle něj muž zatajil majetek v hodnotě 350 tisíc, a úřady tak postupovaly správně.

Nejvyšší správní soud však nyní tento verdikt zrušil a nařídil nové projednání celého případu. Podle soudců totiž nestačí pouhé konstatování, že lidé vlastní nějaký majetek, a nemají tak nárok na dávku.

"Poměry muže se od doby přiznání dávky pomoci v hmotné nouzi nezlepšily, je stále osobou invalidní ve třetím stupni, žije v nájemním bytě společně se svým bratrem s povinností podílet se na platbách za užívání bytu a jeho nemovitý majetek získaný

dědictvím nelze realizovat bez rozsáhlých investic, na které rozhodně nemá prostředky," uvedli soudci.

Život mu dědictví nezměnilo

A úřad proto měl zkoumat, zda skutečně dědictví změnilo majetkové poměry muže natolik, aby nemusel dávku dostávat. A to, že úředníci sami zjistili, že muž zdědil majetek, k odebrání dávky nestačí.

"Muž uvádí několik relevantních důvodů, proč je mu majetek k ničemu. Správní spis ale k této problematice žádné významné podklady neobsahuje," uvedli soudci.

Postup úřadů, které by nezkoumaly všechny potřebné údaje k vyplácení sociální dávky, by podle soudců vedl ke zpochybnění sociální politiky státu. Soudci proto nařídili, aby se případ muže znovu projednal.

 

Právě se děje

Další zprávy