Povodně: Sněmovna schválila pět miliard

ČTK, eko
18. 4. 2006 16:43
Praha - Poslanecká sněmovna schválila předlohy, které umožní státu získat pět miliard korun na krytí povodňových škod. Vláda chce peníze získat z dividend firem ČEZ a Osinek a ze snížení základního kapitálu společnosti Osinek.
Foto: Alena Hejzlarová

Kvůli uvolnění peněz kabinet novelizoval zákon o FNM a státní rozpočet na letošní rok. Předlohami se nyní bude zabývat Senát.

Vládní záměry podpořili i opoziční poslanci. Mají ale výhrady k formě, jakou vláda pro uvolnění peněz zvolila.

Například ekonomický expert ODS Martin Kocourek poznamenal, že díky výplatě dividend uvedených společností získají vedle státu peníze i ostatní akcionáři, což znamená, že na povodních vydělají. "Vydělávat na povodních nepovažujeme za zcela ideální,"
poznamenal Kocourek.

Sněmovna dnes obě předlohy projednávala ve stavu legislativní nouze. Takové opatření, které na žádost vlády vyhlašuje předseda Poslanecké sněmovny, umožní přijmout zákon i za jeden den.

Vláda plánuje, že díky účasti státu ve ČEZ získá z dividend dvě miliardy korun, dalších 2,695 miliardy korun získá stejnou formou z Osinku. Snížením základního kapitálu společnosti Osinek získá zbývajících 305 milionů korun.

Finanční prostředky budou podle důvodové zprávy k novele zákona použity například na protipovodňové zábrany, zlepšení regulace vodních toků, výstavbu nových nádrží, vybudování nových poldrů a neškodných rozlivů v krajině.

Vznikne zvláštní povodňový fond?

Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes před poslanci naznačil, jak chce vláda do budoucna získat peníze na povodňové škody a jejich prevenci. Materiál, který by měla vláda projednat v nadcházejících týdnech, nyní připravuje ministerstvo zemědělství.

Sobotka naznačil, že by mohl vzniknout zvláštní povodňový fond, případně povodňový účet. Na něm by se mělo do roku 2010 shromáždit deset miliard korun.

Foto: Petr Mička

Ze státního rozpočtu by přitom na tento účet plynula každý rok miliarda korun. Další miliardu by měl stát získat každoročně z úvěru od Evropské investiční banky.

Zbývající dvě miliardy hodlá vláda zajistit z privatizačního účtu, a to novelou zákona o zrušení Fondu národního majetku.

ODS neuspěla

Povodňový účet dnes neúspěšně navrhla zřídit také ODS, a to stejně jako při povodních v roce 2002. Občanští demokraté plánovali, že peníze by na účet plynuly z ČNB a z přebytků v jednotlivých rozpočtových kapitolách.

Proti tomu se ale postavila ČSSD. Sobotka prohlásil, že pokud bude takový návrh schválen, tak příští vláda bude mít svázané ruce. "Není rozumné takovéto svazující rozhodnutí vůči příští vládě schválit," řekl ministr.

Kocourek také navrhoval, aby si právnické a fyzické osoby mohly více snížit své daňové základy. Ani tento návrh ale sněmovna nepřijala.


 

 

Právě se děje

Další zprávy