Česká ekonomika se letos vrátí k růstu, říká předpověď

Tereza Holanová Tereza Holanová
31. 1. 2014 14:10
Ministerstvo financí mírně vylepšilo svou makroekonomickou predikci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - České ekonomice se letos bude dařit lépe než v minulých dvou letech. V nejnovější předpovědi to očekává ministerstvo financí. Hrubý domácí produkt by měl po letech propadu opět růst, a to o 1,4 procenta. Ministerstvo tak vylepšilo svůj říjnový odhad, podle něhož ekonomika letos poroste o 1,3 procenta.

Růstu má napomoct především spotřeba vlády, která podle odhadu ministerstva přispěje jedním procentem. O něco méně by měli přidat také exportéři českého zboží a služeb do ciziny. Reálný vývoz by měl růst o 3,8 procenta, dovoz o 3,2 procenta. Pomoci mají i domácnosti, jejichž spotřeba poroste o 0,6 procenta, odhaduje úřad.

Výhled pro tento rok ministerstvo zlepšilo hlavně kvůli oživení v rozvinutých ekonomikách, které je silnější, než se očekávalo. "Globální ekonomický růst by měl být tažen zejména výkonem americké ekonomiky," uvádí prognóza.

V roce 2015 by pak měl růst českého HDP zrychlit na dvě procenta.

Pro celý loňský rok očekává ministerstvo pokles o 1,4 procenta - zejména kvůli propadu investic do fixního kapitálu. Přesná data zatím nejsou známá, protože Český statistický úřad ještě nezveřejnil údaje za poslední čtvrtletí. Ve třetím čtvrtletí 2013 se reálný HDP mezičtvrtletně zvýšil o 0,2 procenta, ale meziročně ještě stále klesal.

Zdražování teprve přijde

Listopadová intervence centrální banky, která oslabila českou měnu nad 27 korun za euro, se podle zástupců ministerstva výrazněji projeví až v následujícím roce.

"Navzdory oslabení koruny Českou národní bankou by se rok 2014 měl vyznačovat velmi nízkou inflací," předpokládá ministerstvo. Protiinflačně má působit hlavně zlevňování elektřiny. Ta se na počátku roku 2014 snížila jak ve své neregulované, tak regulované části. Stejně tak podle ministerstva mírně zlevní ropa. Celoročně by měly ceny růst o jedno procento.

"V roce 2015 by se růst spotřebitelských cen mohl v souvislosti s oživením ekonomiky a zpožděným působením oslabené koruny zrychlit na 2,4 procenta," dodává ministerstvo.

Stejně tak nečeká ministerstvo výrazné změny na trhu práce - míra nezaměstnanosti má letos činit 6,9 procenta. Na podobné úrovni byla v Česku i v prosinci 2013, podle pátečních dat Eurostatu se přitom jednalo o čtvrtou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii.

"Problémem je fakt, že růst nezaměstnanosti, včetně dlouhodobé, je výraznější v nižších věkových kategoriích," upozorňuje ovšem ministerstvo. Za tento trend podle něj může hlavně nelepšící se připravenost absolventů škol, zároveň ale také požadavky firem na to, aby uchazeči o zaměstnání měli za sebou už nějakou praxi.

Mzdy i platy letos porostou o 2,2 procenta. "Pro rok 2015 pak počítáme se zrychlením růstu na 4,3 procenta," stojí v prognóze.

 

Právě se děje

Další zprávy