Burza prožila "den zúčtování"

Michal Najman
28. 2. 2006 15:00
Praha - Den "D" na pražské burze cenných papírů nastal. Většina firem kotovaných v tak zvaném systému SPAD vyhlásila výsledky hospodaření za loňský rok. Uvnitř video.

A zisky jsou miliardové.

Nejziskovější se podle očekávání stal energetický gigant ČEZ. Ten ohlásil rekordní zisk ve výši 17,6 miliardy korun. Hlavními dvěma faktory byl růst cen elektřiny a pokles provozních nákladů o 2,6 procenta.

Na meziroční zlepšení o miliardu korun ve finanční oblasti měly podle generálního ředitele Martina Romana rozhodující vliv přijaté dividendy od dceřiných společností.

Výsledky jednotlivých firem:

Společnost Zveřejněný výsledek Více podrobností
CME (vlastník TV NOVA) bude znám v 16:00
Český Telecom kons. zisk 8,7 mld. Kč ZDE
ČEZ čistý zisk 17,6 mld. Kč ZDE
Česká spořitelna kons. zisk 9,13 mld. Kč ZDE
Erste Bank kons. zisk 20,2 mld. Kč ZDE
Komerční banka čistý zisk 9,15 mld. Kč ZDE
Orco zveřejní do 31. března
Philip Morris zveřejní do 30. dubna
Unipetrol čistý zisk 3,46 mld. Kč ZDE
Zentiva čistý zisk 1,87 mld. Kč ZDE

Pražská burza oslabuje

Oznámení výsledků přesto způsobilo pokles hlavního indexu PX 50 o 0,72 procenta. Zisky totiž byly pod očekáváním analytiků.

Analytika společnosti Atlantik FT Romana Cenka zklamal provozní zisk ČEZ. Firma vykázala 19,6 miliardy korun, což bylo výrazně pod jeho odhadem 22,9 miliardy korun i za očekáváním trhu ve výši 21,5 miliardy korun.

Na rekordní zisk tak reagovaly akcie paradoxně poklesem. Před polednem ztratila hodnota ČEZ bezmála 2,5 procenta a akcie se po výrazném růstu propadly na 841 korun za kus.

I cenné papíry Komerční banky, nejziskovějšího bankovního ústavu v Česku, si pohoršily o 2,5 procenta na 3445 korun. Komerční bance totiž meziročně klesl čistý zisk. Z předloňských 9,3 miliardy korun klesl na 9,15 miliardy. Trh přitom předvídal mírný růst.

O rozdělení zisku Komerční banky rozhodne v dubnu valná hromada, informovala dnes deník Aktuálně.cz tisková mluvčí Marie Petrovová. V uplynulých letech banka vyplácela tučné dividendy, z nichž většina směřovala pak k majoritnímu vlastníkovi, rancouizské Société Générale.

Zájem byl naopak o akcie rakouské Erste Bank. Ty si připisovaly i více než dvě procenta. Erste loni zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 36,7 procenta na rekordních více než 20 miliard korun, a k tomu ohlásila další růst zisků a vyšší dividendy. "Celkově hodnotíme výsledky Erste jako velmi dobré," shrnul analytik společnosti Cyrrus Petr Bártek.

 

Právě se děje

Další zprávy