Zentiva zvýšila zisk na 1,9 miliardy

ČTK
27. 2. 2006 12:12
Praha - Největší výrobce léků v zemi, holding Zentiva, zvýšil loni čistý zisk meziročně o 16,4 procenta na 1,87 miliardy korun.

Tržby stouply zhruba o desetinu na 11,84 miliardy korun. Jde o předběžné hospodářské výsledky, uvedla mluvčí firmy Věra Kudynová. Výsledky se pohybují na horní hranici odhadů analytiků.

Silný růst tržeb firma zaznamenala v Polsku, kde se tržby meziročně zvýšily o více než 80 procent, v Rusku vykázala nárůst 76 procent, v Rumunsku i bez vlivu akvizice firmy Sicomed zvýšila tržby o 205 procent. Naopak v České republice dosáhla Zentiva
proti roku 2004 nárůst tržeb jen o 2,8 procenta. Na ostatních trzích tržby celkem rostly o 38 procent.

Analytici čekali tržby mezi 11,5 až téměř 11,88 miliardy Kč, čistý zisk odhadovali na 1,7 až 1,9 miliardy korun. Největší růst tržeb čekali z trhů v Polsku a Rusku. "Růst Zentivy v těchto zemích bude podpořen zlepšenými makroekonomickými podmínkami a v
Polsku také tlakem státu na vyšší využití generických léků," uvedl minulý týden analytik společnosti Cyrrus Petr Bártek. Na trhu v ČR předpokládal stagnaci tržeb.

Skupina Zentiva je čtvrtým největším výrobcem léků ve východní Evropě, zaměstnává přes 4000 lidí a vyrábí více než 250 léčebných přípravků. Vedle České republiky má vedoucí postavení na farmaceutických trzích Slovenska a Rumunska. Rychle roste v Polsku, Rusku a také pobaltských republikách.

 

Právě se děje

Další zprávy