Muž, jenž strhl japonskou burzu, obviněn

ČTK, eko
13. 2. 2006 12:10
Tokio - Hvězda japonského byznysu pohasla. Místo na večírcích tráví své večery v cele a dočkala se už i konkrétních obvinění.
Takafumi Horie, dosud úspěšný japonský podnikatel, teď musí dokázat, že jeho obchody se pohybovaly v mezích zákona
Takafumi Horie, dosud úspěšný japonský podnikatel, teď musí dokázat, že jeho obchody se pohybovaly v mezích zákona | Foto: Reuters

Takafumi Horie, bývalý šéf japonské internetové společnosti Livedoor, byl obviněn z porušování zákonů o obchodování s cennými papíry. Napsala to dnes japonská média s tím, že třiatřicetiletý Horie prohlašuje, že je nevinen.

Takafumi Horie, který svou agresivní podnikatelskou taktikou otřásl japonskými korporacemi, se za mříže dostal 23. ledna. Byl podezřelý z toho, že se pokoušel zvýšit ceny akcií falešnými informacemi, vydával nové akcie na "akvizice" firem, které již kontroloval, a poté je se ziskem prodával.

Z porušování legislativy o cenných papírech byli obviněni tři další manažeři společnosti, včetně bývalého finančního ředitele Rjodžiho Mijaučiho a dalšího vysokého manažera Fumita Okamota.

Případ ukazuje na nedostatky obchodních systémů tokijské akciové burzy a podpořil volání po silnějším dozoru nad trhem.

Kauza je také nepříjemností pro premiéra Džuničira Koizumiho, protože jeho vládnoucí strana Horieho podporovala v parlamentních volbách loni v září. Horie však tehdy neuspěl.

Manažer, který nedokončil Tokijskou univerzitu, dal dohromady řadu internetových podniků a stal se symbolem nové a dynamické japonské ekonomiky. Podnikatel, který jezdíval ve Ferrari a žil v luxusním tokijském komplexu, teď má podle japonských médií k dispozici malou celu a mezi výslechy čte encyklopedii.

Razie vyšetřovatelů v kancelářích Livedooru v polovině ledna otřásla tokijskou akciovou burzou a její obchodní systém pod záplavou prodejních příkazů málem zkolaboval. Zatímco ceny akcií na burze oživily, Livedoor od té doby spadl o více než 90 procent proti maximu z poloviny prosince, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy