Rekordní zisk České spořitelny

ČTK, eko
28. 2. 2006 8:00
Praha - Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni zvýšila čistý konsolidovaný zisk meziročně o 12,3 procenta na 9,13 miliardy korun.

Loňský provozní zisk skupiny ČS se meziročně zvýšil o 9,8 procenta na 12,4 miliardy korun. V roce 2004 se v hospodářských výsledcích skupiny ČS projevil pozitivně prodej neživotní části Pojišťovny ČS, který měl jednorázový dopad do konsolidovaného čistého zisku ve výši 1,16 miliardy korun.

Skupině loni vzrostl především čistý úrokový výnos, a to o 7,8 procenta na 18,6 miliardy korun. To souvisí zejména s růstem objemu i počtu poskytnutých úvěrů. Příjmy z poplatků a provizí skupině ČS stouply o dvě procenta na 8,6 miliardy korun díky nárůstu počtu a objemu transakcí, především u investic do podílových fondů, platebních operací a transakcí na sporožirových účtech.

Bilanční suma meziročně vzrostla o 12,4 procenta na 654 miliardy korun. Vklady klientů se zvýšily o 8,3 procenta na 481,6 miliardy korun. Klientské úvěry meziročně stouply o 18,4 procenta na 283 miliard korun.

Skupina ČS měla ke konci loňského roku 5,33 milionu klientů, což je o 0,5 procenta méně než před rokem.

Do skupiny České spořitelny patří vedle samotné banky Pojišťovna ČS, Stavební spořitelna ČS, Penzijní fond ČS, Leasing ČS, Investiční společnost ČS a Faktoring ČS.

Česká spořitelna patří do skupiny rakouské Erste Bank. Její akcie se na rozdíl od Erste neobchodují na pražské burze.

 

Právě se děje

Další zprávy