Boj o termoventily: Radují se nájemníci, platí majitelé

Tomáš Fránek
10. 4. 2008 11:04
Soudy se zastaly nájemníků
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici.
Vchod Ústavního soudu České republiky v Brně na Joštově ulici. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Brno - Je to jasné, majitelé domů nemají právo požadovat po svých nájemnících tisíce korun za namontování termostatických ventilů. Jejich instalaci musí zaplatit sami.

Až k Ústavnímu soudu se dostal spor mezi majiteli domu a nájemníky v Praze o termoventily, které musí mít povinně namontovány na dálkově vytápěných radiátorech.

Vedle hádek o regulované nájemné nebo převádění bytů na příbuzné jde o další typ sporů, které mezi sebou majitelé domů a nájemníci vedou.

Zaplaťte, vy ušetříte

Majitelé domu z Prahy své nájemníky zažalovali. Chtěli po nic přes tři tisíce korun jako úhradu za namontované ventily na ústředním topení.

U soudů v Praze se svou argumentací neuspěli, jejich žaloba byla zamítnuta. "Žádný právní předpis nestanoví povinnost nájemce bytu spolupodílet se na úhradě nákladů na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov," rozhodli soudci Obvodního i Městského soudu v Praze.

Podle soudů zákon ukládá povinnost vybavit topení přístroji regulujícími dodávku tepelné energie vlastníkům budovy a ne nájemníkům.

Majitelé pražského domu s tím nesouhlasili a poslali stížnost ústavním soudcům. "Soudy nevzaly v potaz výlučný prospěch nájemců z nainstalovaných termostatických ventilů," uvedli ve své stížnosti s tím, že soudy nehodnotily ani potřebné důkazy svědčící ve prospěch majitelů domů.

Senát Ústavního soudu pod vedením soudce Jiřího Muchy ale stížnost majitelů domu odmítl. "Ústavní soud dospěl k závěru, že ústavní stížnost je zjevně neopodstatněná," uvedli soudci.

Bez ventilů, bez pokut

Posudky a sdělení znalce i Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí sice potvrzují, že ventily slouží ke prospěchu nájemníků, soudy se ale s tímto tvrzením dostatečně vypořádaly.

Povinné namontování termostatických ventilů bylo několikrát odloženo, původně se s ním počítalo v roce 2004. Poslanci nakonec jejich zavedení odložili na konec roku 2007, odpustili ale vysoké pokuty, které majitelům domů hrozily v případě, že by ventily nestihli namontovat.

Přínosem termostatických ventilů je úspora tepla na vytápění ve výši asi 6 procent až 9 procent. To zajišťuje při investičních nákladech na 1 termostatický ventil cca 1 100  až 1 600 korun návratnost vynaložených prostředků za dobu 3 až 4 let.

 

Právě se děje

Další zprávy