Nečitelný podpis na smlouvě? Na platnost nemá vliv

Tomáš Fránek
13. 3. 2008 10:07
Nejvyšší soud vyložil, jak posuzovat smlouvy
Papírová technologie vedle digitální: provozní deník odložený na schůdku.
Papírová technologie vedle digitální: provozní deník odložený na schůdku. | Foto: Ondřej Besperát

Brno- I když na obchodní smlouvu neuvedete jména lidí, kteří ji vyjednali nebo jsou jejich podpisy nečitelné, tak to neznamená, že je smlouva neplatná.

Rozhodl tak Nejvyšší soud, když posuzoval spor správkyně konkursní podstaty jedné ze zkrachovalých firem na jihu Moravy a společnosti, která si dělala nárok na část majetku.

Máte smlouvu? Nemusí platit

K majetku se firma nemohla dostat i přes to, že měla uzavřenu smlouvu o převodu tohoto majetku. Krajský soud v Brně i Vrchní soud v Olomouci ale rozhodly, že smlouva je neplatná.

"Smlouva o převodu sporných nemovitostí je neplatná pro nedostatek písemné formy, když neobsahuje údaj o tom, "kdo ji za účastníky podepsal," rozhodl Vrchní soud v Olomouci.

Celý spor ale doputoval k Nejvyššímu soudu. Firma nárokující si budovy podala dovolání, podle jejího právního výkladu nemohla být smlouva absolutně neplatná.

Senát Nejvyššího soudu pod vedením Petra Gemmela potvrdil, že písemné smlouvy jsou platné v případě, že je na nich podpis.

Na podpisu (ne)záleží

V posuzovaném případě podle soudu smlouva jasně označuje prodávajícího i kupujícího, obě firmy obchodní firmou, právní formou, sídlem, identifikačním číslem a daňovým identifikačním číslem, ve smlouvě jsou i údaje o předmětu koupě a kupní ceně.

"Není sporu o tom, že písemná kupní smlouva je smluvními stranami podepsána, s tím, že ze samotného podpisu nelze dovodit jméno a příjmení fyzické osoby, která tak učinila," uvedli soudci.

Nečitelnost podpisu ale není důvodem pro neplatnost smlouvy.

"Neuvedení jména a příjmení osoby jednající jménem smluvních stran (popř. za ně), respektive nečitelnost podpisu této osoby, nemá význam z hlediska dodržení zákonem požadované písemné formy právního úkonu," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

Ten zrušil verdikty Krajského soudu v Brně i Vrchního soudu v Olomouci a nařídil jim celý spor znovu projednat.

 

Právě se děje

Další zprávy