Apple ukázal vylepšení pro iPhone, třeba multimedia

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
18. 3. 2009 14:40
Řadu těchto novinek už ale ostatní "chytré mobily" nabízejí
Scott Forstall, viceprezident pro iPhone Software, představuje v Kalifornii vylepšenou verzi iPhone.
Scott Forstall, viceprezident pro iPhone Software, představuje v Kalifornii vylepšenou verzi iPhone. | Foto: Reuters

Silicon Valley - Počítačová společnost Apple představila veřejnosti podle svých slov "významnou aktualizaci" operačního systému pro telefon iPhone i multimediální přehrávač iPod Touch. Informovala o tom ve středu britská BBC.

"Upgrade je opravdu velkou věcí, která přiměje zákazníky zůstat u Apple," řekl analytik společnosti Gartner Van Baker.

Faktem ovšem je, že některé z celkem stovky nových funkcí již takzvané chytré telefony nabízejí.

Mezi nové funkce patří možnost vyjmout, kopírovat a vložit - uživateli dlouho požadovaná funkce iPhone. Nově lze také používat multimediální zprávy a k dispozici je rovněž vyhledávání v telefonu. Ale například Flash video v aktualizaci není.

"Zatímco věci jako kopírování, vkládání a MMS bylo třeba vytvořit již dávno, další vylepšení by měly v podstatě odlákat spotřebitele od nákupu jiných smartphonů a zvýšit částky, které lidé utratí za iPhone," dodal Baker.

Analytik Gene Munster z firmy Piper Jaffray prohlašuje, že vylepšení je pro Apple důležitým krokem vpřed. "Věříme, že Apple vyřešil klíčové problémy, které dovedly některé spotřebitele ke konkurenčním zařízením, ať už kvůli multimediálním zprávám nebo podnikové elektronické poště."

Další - pro zákazníky lákavá - vylepšení jsou například Bluetooth či voice memo.

Vedle úprav pro spotřebitele představil Apple také vývojářský kit SDK (Software Developer Kit), který usnadňuje psaní aplikací pro iPhone i iPod Touch.

Během posledního čtvrtletí minulého roku prodal Apple 2,52 milionu počítačů, rekordních 22,7 milionu iPodů a 4,36 milionu mobilů iPhone. Za celý rok 2008 tak mělo nový iPhone 13,7 milionu lidí, a firma tím překročila cíl prodat jich deset milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy