Google vypustí Android, konkurenci iPhonu i Windows

Redakce EKO, Reuters
18. 9. 2008 10:45
Telefon HTC se systémem Android bude stát 199 dolarů
Podobně jako iPhone se Android orientuje na webové služby.
Podobně jako iPhone se Android orientuje na webové služby. | Foto: Reuters

New York - Android, nový operační systém společnosti Google pro kapesní počítače a smartphony, je na světě. Telefon začne 23. září prodávat americká divize T-Mobilu za 199 dolarů.

Android je založen na Linuxu a představuje alternativu pro jiné stávající operační systémy, jako je Windows Mobile či Symbian.

Internetové služby nadevše

Podobně jako iPhone se Android orientuje na webové služby: internetový prohlížeč, mapy, YouTube a další. Tradiční telefonní služby jako volání a posílání sms zůstávají v pozadí.

Na projektu pracovalo s Googlem celkem 34 společností, mezi kterými nechybí výrobci mobilních telefonů HTC, Motorola, Samsung a LG.

Telefon pro obyčejné lidi

A bude to právě tchajwanská společnost HTC, na jejíchž telefonech bude operační systém spuštěn.

Podle manažera Johna Wanga je cílem zaujmout obyčejné spotřebitele, nikoliv firemní klientelu. Po vzoru Applu a jeho iPhonu tak zacílili na mladší zákazníky a vsadili na zábavu.

HTC však rozhodně nehodlá zanevřít na Windows Mobile.

Představitelé společnosti několikrát zcela jasně řekli, že této platformě zůstávají i nadále plně věrni a i v oblasti Windows Mobile chystají mnoho vylepšení a změn.

Operačních systémů pro mobilní přístroje tak nadále přibývá. Kromě Symbianu je tu právě Windows Mobile, vlastní systém běží na BlackBerry a iPhonu a nyní přichází Android od Googlu. Jestli uspěje a čím upoutá, ukáže čas.

 

Právě se děje

Další zprávy