6 minut dražby. Akcie železáren z Třince se neprodaly

Karel Toman
15. 7. 2009 14:50
Akcie se nepodařilo prodat ani napodruhé, podle analytiků je na vině recese
Jedna z tratí na výrobu válcovaného drátu v Mittal Steel Ostrava.
Jedna z tratí na výrobu válcovaného drátu v Mittal Steel Ostrava. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Přesně šest minut trval dnes v konferenčním salonku brněnského hotelu Voroněž pokus prodat akcie Třineckých železáren za bezmála sto milionů. Stejně jako v prosinci byl i tentokrát neúspěšný.

"Dražba začala v 11:00 a skončila v 11:06," shrnul věc zástupce dražebníka, Tomáš Kunčický ze společnosti Cyrrus.

Podle analytiků může za nezájem o akcie propad hutnického sektoru, který dělá z nákupu akcií potenciálně rizikovou investici.

Dnešní neúspěšná dražba měla za cíl prodat "nevyzvednuté" akcie Třineckých železáren patřících podnikateli Tomáši Chrenkovi. "Nevyzvednuté" jsou akcie z balíku, který byl před časem převeden na listinnou formu, a pro které si akcionáři nepřišli. „To je důvod této dražby," dodává Kunčický.

Repríza neúspěchu z prosince

Před  vyhlášením dražby bylo nevyzvednutých akcií přes 84 tisíc, nakonec jich v draženém balíku zůstalo 80 654 kusů.

Zhruba stejný balík akcií se dražil už v prosinci za vyvolávací cenu 135 milionů korun, žádný zájemce ale nepodal  ani  minimální nabídku. Teď byla cena 91 milionů a situace se opakovala.

"Nebylo učiněno ani jedno podání. Přihlásili se tři účastníci dražby, bohužel je ale nemůžeme jmenovat," řekl k dnešní "repríze" Kunčický.

Důvod neúspěchu vidí analytici v globální recesi.

"Ten obor je v krizi a nějakou dobu ještě bude," vysvětlil Petr Sklenář z Atlantiku finanční trhy. "Neznám detailní podmínky. Ale řekl bych, že momentálně je to velmi riziková koupě," dodává.

Černý Petr chodí okolo

"Hutnictví a těžké strojírenství je u nás ekonomickou recesí postiženo nejvíc. Souvisí to s tím, že je to cyklický sektor a v regionu hrozí i uzavření některých kapacit. Neříkám přímo u nás ale v širším regionu Polska a možná i Ukrajiny. Nikdo teď ale nedokáže říct, kdo si toho Černého Petra vytáhne," vysvětluje Sklenář.

Premiér Mirek Topolánek sedí na VIP tribuně vedle podnikatele Tomáše Chrenka.
Premiér Mirek Topolánek sedí na VIP tribuně vedle podnikatele Tomáše Chrenka. | Foto: Ondřej Besperát

Krize tak nejspíš prozatím seznam potenciálních kupců Třineckých železáren seškrtala na nulu. Alespoň za nabízenou cenu.

"Řada ocelářů, od kterých by se daly očekávat nabídky, jsou teď rádi, když vyřeší vlastní problémy, než by expandovali, byť potenciálně levně. Dalším potenciálním kupcem jsou finanční skupiny. Ty ale mají problém dostat se k velkým penězům, protože banky a investoři jsou výrazně opatrnější," uzavírá Sklenář. 

Co se bude dít dál, teď podle Tomáše Kunčického z Cyrrusu záleží na samotných železárnách.

"Postup je jasný a je dán  zákony.  Tato dražba je teď definitivně skončena. Pokud bude chtít emitent dražbu provést, bude muset  nechat  vypracovat nový znalecký posudek a udělat celou dražbu úplně novou," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy