Důchodci se dřív měli lépe, většinu peněz teď dají za léky. Skutečně? Češi věří mýtům

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
30. 11. 2018 6:15
Češi mají jen mlhavou představu o životě v důchodu. Přitom v něm stráví čtvrtinu života. O tom, co je "na stará kolena" z pohledu financí čeká, navíc kolují nebezpečné mýty.
Foto: ČSOB

2. mýtus - "Důchodu se nedožiji"

Ačkoliv průměrný Čech stráví v důchodu čtvrtinu svého života, většina respondentů dobu strávenou v penzi odhadla na pět až 15 let. Jen necelá čtvrtina lidí si myslí, že v důchodu stráví 16 až 20 let a správnou dobu, tedy 21 až 25 let, odhadlo jen pět procent lidí. 

Správně ovšem dotázaní odhadli věk odchodu do důchodu (65 let) a průměrný věk dožití v Česku - u mužů je to 76 let, u žen 83 let. V porovnání s ostatními státy Evropy ale rozhodně nepatříme mezi premianty. Naději na dožití mají západní a jižní státy delší. 

"Překvapilo nás to, že si lidé neuvědomují, jak dlouhou dobu v důchodu stráví. Buď si to nechtějí připustit, nebo předpokládají, že i v penzi budou dál pracovat, a tak se s podobou klasického důchodu neztotožňují," uvedla při prezentaci průzkumu Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti. 

 

Právě se děje

Další zprávy