Důchodci se dřív měli lépe, většinu peněz teď dají za léky. Skutečně? Češi věří mýtům

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
30. 11. 2018 6:15
Češi mají jen mlhavou představu o životě v důchodu. Přitom v něm stráví čtvrtinu života. O tom, co je "na stará kolena" z pohledu financí čeká, navíc kolují nebezpečné mýty.
Život důchodců v Čechách
Život důchodců v Čechách | Foto: ČSOB

5. mýtus - "V důchodu utratím nejvíc za léky a nic si neužiji"

V průzkumu lidé odpovídali také na to, za co budou v důchodu utrácet nejvíc peněz. Odpověď zněla jasně: za bydlení, potraviny a léky. Pak by také respondenti chtěli utrácet peníze za cestování, koníčky a vnoučata. "Za vnoučata ale chtějí utrácet právě vnoučata, samotní důchodci až tak ne," dodává Marie Zemanová. 

Podle analytika Petra Dufka však vypadá spotřebitelský koš penzisty trochu jinak. Nejvíce peněz skutečně vydá za bydlení a jídlo. Následují však výdaje za volný čas, dopravu a vybavení domácnosti. Dále za telekomunikace, zdraví, oblečení a alkohol. 

  • Pokud bychom penze rozdělili podle výše do pěti částí, jejich skladba je následující: 20 procent důchodců pobíralo v roce 2017 něco málo přes osm tisíc korun měsíčně. Dalších 20 procent necelých 11 tisíc korun, další pětina dostává měsíčně skoro 12 tisíc, dalších 20 procent penzistů pobírá 13 tisíc a zbývající část v průměru přes 14 tisíc korun. 
  • Na grafu výše můžete porovnat útraty penzistů v Česku s Rakouskem a Belgií.
 

Právě se děje

Další zprávy