Klan Tomanů přišel o dotace. Příběh byznysu rodiny ministra zemědělství je divoký

ČTK ČTK
7. 6. 2019 10:53
Rodina Tomanových je s českým zemědělstvím spojena více než úzce. Otec současného ministra, Miroslav Toman starší, šéfoval československému agrosektoru už za komunismu. Po revoluci se rodina pustila do podnikání v drůbežářství, je s nimi spojena privatizace známé firmy Xaverov a řada kontroverzí. Nyní Miroslav Toman starší ovládá společnost Agrotrade a jeho syn Zdeněk, mladší bratr současného ministra zemědělství, zde působí jako předseda představenstva. Právě této firmě kvůli možnému střetu zájmů Státní zemědělský intervenční fond přestal proplácet dotace. Podívejte se, jaké další společnosti rodina Tomanových ovládá.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jak uvedla v květnu 2017 Česká televize, lukrativní podnik Xaverov se poté, co se jeho vlastník ocitl v konkurzu, dostal přes konkurzního správce a realitní společnost Amádeus Real zpět do rukou Miroslava Tomana staršího.

Letos v dubnu pak ČT upozornila na případ z roku 2010, kdy společnost Xaverov získala na základě smíru se státem 29 cenných pozemků. Klíčovým dokumentem pro spor se stalo prohlášení ministerstva zemědělství z roku 2005, kdy tam byl náměstkem Miroslav Toman mladší.

 

Právě se děje

Další zprávy