Klan Tomanů přišel o dotace. Příběh byznysu rodiny ministra zemědělství je divoký

ČTK ČTK
7. 6. 2019 10:53
Rodina Tomanových je s českým zemědělstvím spojena více než úzce. Otec současného ministra, Miroslav Toman starší, šéfoval československému agrosektoru už za komunismu. Po revoluci se rodina pustila do podnikání v drůbežářství, je s nimi spojena privatizace známé firmy Xaverov a řada kontroverzí. Nyní Miroslav Toman starší ovládá společnost Agrotrade a jeho syn Zdeněk, mladší bratr současného ministra zemědělství, zde působí jako předseda představenstva. Právě této firmě kvůli možnému střetu zájmů Státní zemědělský intervenční fond přestal proplácet dotace. Podívejte se, jaké další společnosti rodina Tomanových ovládá.
Miroslav Toman.
Miroslav Toman. | Foto: Jakub Plíhal

Před šesti lety, krátce poté, co se Miroslav Toman mladší stal ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka, se podnikání Tomanových věnoval týdeník Respekt v článku, za který mu Agrotrade hrozil žalobou a požadoval omluvu.

Agrotrade podle Respektu získal stamilionové úvěry od bank, za které nakupoval hlavně potravinářské podniky. A zatímco dluhy rostly, většina majetku byla převedena jinam. Po společnosti zůstaly dluhy 600 milionů korun. Firmu, přejmenovanou na Technology Leasing, v roce 2001 koupila kyperská společnost Finch Enterprises.

Na obrázku ministr současný ministr zemědělství Miroslav Toman mladší.

 

Právě se děje

Další zprávy