Klan Tomanů přišel o dotace. Příběh byznysu rodiny ministra zemědělství je divoký

ČTK ČTK
7. 6. 2019 10:53
Rodina Tomanových je s českým zemědělstvím spojena více než úzce. Otec současného ministra, Miroslav Toman starší, šéfoval československému agrosektoru už za komunismu. Po revoluci se rodina pustila do podnikání v drůbežářství, je s nimi spojena privatizace známé firmy Xaverov a řada kontroverzí. Nyní Miroslav Toman starší ovládá společnost Agrotrade a jeho syn Zdeněk, mladší bratr současného ministra zemědělství, zde působí jako předseda představenstva. Právě této firmě kvůli možnému střetu zájmů Státní zemědělský intervenční fond přestal proplácet dotace. Podívejte se, jaké další společnosti rodina Tomanových ovládá.
Podnikatel Radovan Krejčíř u Nejvyššího soudu v Johannesburgu v pátek 11. září 2015.
Podnikatel Radovan Krejčíř u Nejvyššího soudu v Johannesburgu v pátek 11. září 2015. | Foto: ČTK

V polovině roku 2002 firmu přes nastrčené spolupracovníky ovládl kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř (na obrázku) a následně se ocitla v konkursu. Krejčíř byl později odsouzen k osmi letům vězení za její vytunelování.

Podle rozsudku vymyslel v roce 2002 plán na vyvedení jejích finančních prostředků s využitím leasingových operací. Krejčíř spolu se dvěma spolupachateli získal od firmy Technology Leasing téměř 108 milionů korun bez poskytnutí protihodnoty.

 

Právě se děje

Další zprávy