Zahrada bez sněhu trpí, poskytněte jí první pomoc

td
11. 2. 2012 11:10
Během mrazů trpí nejen lidé, ale i rostliny, obzvlášť, pokud je nechrání sníh
Foto: Reuters

Rtuť teploměru klesá stále níž a jen málokomu se chce vystrkovat nos z tepla domova. Pro majitele okrasných zahrad však nastává i období strachu, zda zima zahradě stále ještě svědčí, nebo už je příliš velký mráz i pro rostliny.

Pokud je zahrada správně zazimovaná, neměly by nastat větší problémy, některé citlivější rostliny je ale třeba chránit důkladněji. V oblastech, kde je dostatek sněhu, nehrozí větší nebezpečí, s jeho nedostatkem ale přicházejí komplikace.

Rostliny bez sněhu zmrznou

Základní příprava tkví v ochraně rostlin a dřevin pomocí mulče a chvojí, také kmeny stromů by se měly omotat pytlovinou nebo jinou látkou. Pokud jste toto opatření před zimou zanedbali, pokuste se ještě zachránit, co se dá. Chvojí přikryje menší rostliny na záhonech, mulč nebo slámu potom navrstvěte ke kořenům stromů.

V případě, že celou zahradu pokrývá sníh a stále přibývá nový, občas obejděte zahradu a z větví mladých stromků sníh setřeste, abyste zabránili polámání větviček. Případně můžete celou korunu malého stromku obmotat textilií, čímž ho ochráníte i před mrazem.

Pozor na zamrzající vodu

Péči si ale zaslouží nejen rostliny, silný mráz se dotýká i zařízení zahrady. Problém může nastat i kvůli zamrzání vody, která bývá na zahradě skladována v sudech. Voda zamrznutím zvětšuje svůj objem, takže je ji lepší vypustit, aby nezpůsobila mechanické poškození nádoby. Do tepla by pak mělo putovat čerpadlo bazénu nebo jezírka, aby ho silný mráz nezničil.

 

Právě se děje

Další zprávy