Zimní zahrady přiblíží přírodu a mohou šetřit i energii

TD
13. 12. 2011 3:31
Co všechno nabízí zimní zahrada a jaká úskalí jsou spojena s její výstavbou?
Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Zimní zahrady představují i dnes nadstandardní vybavení domu. Možnost být obklopen rostlinami i v zimě je jistě snem každého zahradníka či milovníka přírody, stavba a údržba kvalitní zimní zahrady však není žádná hračka. Pokud nemá skleněný pokoj sloužit jen jako prostor pro vnitřní bazén či pro relaxaci s výhledem na zahradu, je nutné zajisti hned několik nezbytností. Jinak se z vidiny oázy klidu může velmi snadno stát hořké zklamání.

Samotná konstrukce zimní zahrady vyžaduje kvalitní materiál, který musí být přizpůsoben nepříznivým povětrnostním podmínkám. Je třeba vypočítat vhodný sklon střechy kvůli sněhu a jednotlivé rozměry vyměřit na milimetr přesně. Nezbytnou součástí zimní zahrady jsou i pevné základy. I proto je třeba na podobný luxus zajistit stavební povolení.  Kromě složitého postupu stavby a náročnosti na udržování ale zimní zahrady nabízí i mnohá lákadla. Pokud prostor neslouží pro pěstování rostlin, a není tedy nutné ho celoročně vytápět, slouží jako skvělá tepelná izolace a může zajistit značnou energetickou úsporu.

Důležitou roli při stavbě zimní zahrady hraje také její umístění. Nejvhodnější je přistavět zahradu k jižní části domu, právě tam totiž bude dopadat nejvíce slunečního světla, které zajistí přírodní vytápění prostoru. Problém však nastává v letním období, kdy se z příjemných 25 stupňů může snadno stát 60. Pokud slouží zimní zahrada jako celoroční útočiště rostlin, je třeba ji vybavit kvalitním odvětráváním, které vyrovná teplotu a zajistí příznivé podmínky pro květiny. V opačných teplotních extrémech je vhodné zahradu vytápět.

 

Právě se děje

Další zprávy