Voňavé domácí vafle? S vaflovačem je to snadné

Andrea Berniová
28. 8. 2013 10:00
Vaflovač pomůže s přípravou domácích vaflí, s palačinkovačem zase vytvoříte dokonalé palačinky
Připravte si doma vafle i palačinky
Připravte si doma vafle i palačinky | Foto: ISIFA/Thinkstock

Rychlovarnou konvici, fritézu nebo kávovar má v kuchyni každý. Existují ale i méně obvyklé spotřebiče, které dokážou přípravu pokrmů či úpravu potravin usnadnit a také zpříjemnit.

S přípravou voňavých vaflí pomůže domácí vaflovač. Funguje na podobné bázi jako toustovač - skládá ze ze dvou pečicích ploch s nepřilnavým povrchem, které se přitisknou k sobě. Pečicí plochy vaflovače mají ale čtverečkovanou strukturu. Do spodní části vaflovače se nalije těsto až po okraj a horní část se přiklopí. Výsledkem jsou vafle různých tvarů.

Kromě klasického čtverce mohou mít vafle tvar srdce či kruhu, ale také zvířat, což ocení především děti. Nejlevnější domácí vaflovače stojí jen několik set korun, ty dražší několik tisíc.

Další možností je vaflovač s toustovačem zároveň. Tento spotřebič obsahuje vyjímatelné nástavce, které se podle potřeby dají vyměňovat. V toustovači je tak možné připravit tousty i vafle. Více spotřebičů v jednom, to je ideální řešení pro malé kuchyně s nedostatkem úložných prostor. Vyjímatelné nástavce jsou velkou výhodou. Snáze se čistí a je možné mýt je v myčce nádobí.

Rukojeti vaflovače jsou tepelně izolované, aby nedošlo ke zranění. Samozřejmostí by také měla být ochrana proti přehřátí a kontrolka, která určí, zda jsou pečicí plochy dostatečně nahřáté pro nalití těsta a posléze jestli už je čas vafle vyjmout.

Palačinky? Na pánve zapomeňte

I příprava klasických palačinek může být snazší a příjemnější. Místo pánví, na kterých se těsto může přichytávat, se dá použít palačinkovač. Mívá kruhový tvar a vzhledem připomíná pánev, ovšem s vlastním zdrojem tepla. Samozřejmostí by opět měly být kontrolky a tepelně izolovaná rukojeť. Na rozdíl od vaflovače nemá palačinkovač dvě pečicí plochy nad sebou, ale pouze spodní plochu. Ta je nepřilnavá a může mít různý průměr, například 30, ale i 33 centimetrů. Teplota je nastavitelná většinou ve formě několika teplotních stupňů.

Součástí balení bývá u palačinkovače speciální stěrka, která zajistí, že těsto bude po pečicí ploše rovnoměrně rozmístěné. Vzniknou tak dokonale souměrné palačinky. Kromě stěrky může balení obsahovat i naběračku, recepty či špachtli pro snadné otáčení palačinek. Palačinkovač se dá použít i pro přípravu placek či tortil, ale také jako menší gril.

 

Právě se děje

Další zprávy