Jak zařídit malou kuchyni? Inspirujte se

Andrea Berniová
26. 10. 2012 11:14
Vymalujte kuchyni světlou barvou, efektivně využijte prostor a stůl přesuňte do obývacího pokoje
Co s malou kuchyní?
Co s malou kuchyní? | Foto: Isifa/Thinkstock

Máte malou kuchyni a nevíte, jak ji zařídit, aby se do ní všechno vešlo? Zkuste několik tipů, které vám pomohou. Můžete kuchyň zvětšit opticky - vymalujte ji světlou barvou. Čím tmavší jsou stěny, tím menší se prostor zdá. Zkuste třeba příjemnou žlutou barvu.

Nezapomínejte také na dostatečné osvětlení, díky kterému bude prostor vypadat ještě světlejší a tím i větší. Pomohou i otevřené police místo uzavřených skříněk namačkaných až ke stropu.

Snažte se využít každý centimetr místa. Nechte si vyrobit kuchyňskou linku na míru přesně podle rozměrů místnosti. Úložný prostor možná vytvoříte i na takových místech, kde byste ho nečekali. Příkladem jsou rohové skříňky.

Potřebujete mít v kuchyni dveře? Často to není nutné, ale pokud na nich trváte, vyberte raději ty posuvné. Nepotřebují okolo sebe volné místo k otevírání a zavírání.

Ušetřete v kuchyni co nejvíc místa

Pomohou také vestavné spotřebiče. Myslete na ně (a hlavně na jejich rozměry), když si necháváte zhotovit kuchyňskou linku. Spotřebiče pak přesně „zapadnou" třeba mezi jednotlivé skříňky a nezaberou místo navíc - nemusíte pokládat mikrovlnnou troubu na pracovní desku a okrádat se tak o prostor.

Stále přemýšlíte, kam umístit jídelní stůl? A musí být nutně v kuchyni? Pokud máte dostatečně velký obývací pokoj, můžete tam jídelní stůl přesunout.

Některých prvků zařízení se pravděpodobně budete muset vzdát - třeba kuchyňského ostrůvku. V malé kuchyni by jen zbytečně zabíral místo. Můžete si pozvat odborníka, který vám doporučí, jak by se konkrétně vaše kuchyně dala zařídit, abyste ušetřili co nejvíc místa.

 

Právě se děje

Další zprávy