Tržní činže v Česku klesají díky deregulaci nájemného

Věra Tůmová
29. 11. 2012 22:00
Kdo chce pronajímat byt solidním nájemcům, bude se o ně muset více starat než dřív

Praha - Bytů k pronájmu je v České republice podle odborníků více než potenciálních nájemníků a ceny nájmů tak klesají. Může za to i deregulace nájemného, která v České republice začala masivně v roce 2007. Ta se týkala podle agentury ČTK celkově asi 700 tisíc bytů u nás.

Deregulace nájmů se v Česku odehrávala postupně. Zhruba 400 tisíc bytů se s regulovaným nájemným muselo rozloučit už s koncem roku 2010. Další domácnosti ve většině krajských měst, ve velkých městech Středočeského kraje a v hlavním městě Praze to pak čeká s posledním dnem letošního roku.

Klasické regulované nájemné tak bude od prvního dne roku 2013 minulostí. V případě, že se pak nájemník s majitelem pronajímaného bytu po ukončení regulace nedohodne na ceně za pronájem, může o určení nájemného rozhodnout soud na základě žádosti. Soud by měl v těchto případech vycházet z ceny nájmů obvyklých v dané lokalitě. Jednostranné zvýšení činží ze strany majitelů bytů by tak rozhodně nemělo být možné.

Ceny nájmů před a po

Deregulace nájmů měla ve skutečnosti dvojí efekt. Zvýšila mnohdy nepřiměřeně nízké nájmy v lukrativních lokalitách a velkých bytech a naopak zase snížila vyšroubované tržní nájmy v méně atraktivních bytech.  Ve výsledku tak Česko podle specialistů na rezidenční segment realitního trhu také díky deregulaci rozhodně netrpí akutní bytovou nouzí. Naopak nabídka bytů k pronájmu je mnohdy vyšší než poptávka.

"Zcela jednoznačně snížila hladinu tržních nájmů," potvrzuje hlavní vliv deregulace činží ředitel realitní společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal, kterého cituje ČTK. Část bytového fondu se podle Pácala navíc díky ukončení regulace uvolní a zvýší nabídku nájemního bydlení.

Nepraktická dispozice může život v malém bytě pořádně komplikovat. Podívejte se, jak si s ní poradili v jednom z nejčastějších panelových bytů...

Tato situace pak podle odborníků povede k tomu, že majitelé bytů už to nebudou mít tak jednoduché jako v minulosti a budou se muset o své nájemce více starat. „Pokud pronajímatelé nebudou o své nájemníky pečovat více než dříve, tak budou mít problém solidního nájemníka příště najít," domnívá se v anketě ČTK sociolog Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Také podle ředitele Realitní kanceláře Sting v Čechách Martina Ďuriše je nabídka bytů k nájmu u nás vysoká a majitel musí citlivě nastavit cenu tržního nájemného. „Pokud to svede, pronajme rychle, pokud ne, může čekat měsíce," tvrdí Ďuriš.

--------------------------------------------------------------------------------

Hledáte pronájem bytu?

 

Právě se děje

Další zprávy