Architekt a nová pražská galerie YMCA

Věra Tůmová
20. 11. 2012 22:00
Nová galerie zahajuje výstavou o Eduardu Hniličkovi, autorovi paláce

Praha - Nová galerie v paláci YMCA zahajuje činnost výstavou o díle architekta Eduarda Hniličky. Právě ten palác YMCA v centru Prahy ostatně navrhl.

„Tvář měst a venkova neměnil nijak závratně, patřil ale ke generaci architektů moderního klasicismu, jejichž práce pomohla kvalitnímu urbanismu," poznamenali na adresu pozapomenutého architekta Eduarda Hniličky pro agenturu ČTK pořadatelé výstavy.

Prvorepublikový architekt Eduard Hnilička podle nich náležel především ke skupině architektů, kteří se ve svém raném díle letmo dotkli rondokubismu a nehledali východisko ve funkcionalismu jako jiní vrstevníci. Dali se naopak cestou moderního klasicismu.

Podívejte se, jaká díla tuzemské architektury patří letos k těm nejlepším ve fotogalerii ke Stavbě roku 2012 vlevo vedle článku.

U obytných domů a ve vilách pak Hnilička obohatil moderní klasicismus horizontálními články, výrazně barevně odlišenými. Nikdy však neupustil od klasického horizontálního článku římsy.

V době rozmachu stavebnictví a podpory soukromého bydlení se Hnilička uplatnil s dalšími předními architekty při tvorbě obytných kolonií, technických staveb, činžovních domů a především škol.

Spolu s architekty jako byl Pavel Janák či Jan Kotěra se tak například podílel na projektování některých vilek v kolonii rodinných domků na Ořechovce.

Eduard Hnilička ale nepůsobil jen jako architekt. Byl současně také malířem a tvořil drobnou užitou grafiku jako ex libris nebo novoročenky pro řadu osobností tehdejší doby.

Jako velmi aktivní člen domácí rady Klubu Za starou Prahu, psal i články a fotografoval, věnoval se dokumentaci mizející Prahy. Jako grafik, ilustrátor a fotograf se tak podílel i na knihách o Praze.

Fotografie hlavního města Prahy z přelomu 19.a 20.století si můžete prohlédnout ve fotogalerii zde.

 

Právě se děje

Další zprávy