Jak si poradit s nepraktickou dispozicí 2+1 v paneláku

Jak si poradit s nepraktickou dispozicí 2+1 v paneláku
Bytové jádro totiž stálo na tom nejméně vhodném místě v bytě. Dveře mezi průchozími místnostmi tak znemožnily vhodné rozmístění sanity, umyvadlo mezi vanou a dveřmi bylo otočné ve tvaru trojúhelníka, prostor k mytí byl stísněný, nebylo kde odložit ani kartáček na zuby. Umístit do koupelny ještě pračku znamenalo dveře trvale uzavřít a po použití toalety museli členové rodiny obcházet předsíň i kuchyň, aby si mohli umýt ruce.
Přístup do kuchyně v nejzazší části předsíně také vyžadoval dlouhou cestu s nákupem od vstupních dveří, ani samotná kuchyň nebyla příliš komfortním prostředím pro přípravu jídla. Stála zde krátká kuchyňská linka se sporákem v rohu bez možnosti odkládat horké nádoby, protože hned vedle byl dřez. V mnoha ohledech to vypadalo jako zdánlivě bezvýchodná situace a že takovýto byt na první pohled nenabízí žádné vhodné řešení.
První koncepci bytu řešila inženýrka Anna Brunclíková a její návrh potvrdil, že po vybourání jádra se celý prostor uvolní pro řešení velkorysé kuchyně. Koupelnu s toaletou bylo možné umístit do jiné části bytu, při zadní stěně původní (ale rozšířené) předsíně. Ve své poloze zůstala jen neměnná instalační šachta, na kterou se klozetová mísa navázala z opačné strany.
Architekt Radek Sládeček, na něhož se majitelka bytu obrátila s řešením interiéru, koncept ještě pozměnil a doladil. Vycházel z přání majitelky, která dříve bydlela v rodinném domě a byla zvyklá na příjemně otevřený prostor. Navíc toužila mít také v novém domově koupelnu poskytující důstojné místo pro mytí. Byt se řešil pro bydlení jedné osoby, ale s možností občasného, nebo trvalého bydlení dvou lidí. Měl umožnit pohodlné vaření i stolování, dostatečně velký společenský prostor, ale i případné soukromí obou osob.
Foto: Panel Plus / Jaroslav Hejzlar
Věra Tůmová
5. 11. 2012 13:00

Mnoho panelových domů má nepraktické bytové jádro. Jedno z nejběžnějších stálo mezi předsíní a kuchyní, takže koupelna i záchod byly průchozí. Podívejte se, jak si se zdánlivě neřešitelným problémem poradili architekti Anna Brunclíková a Radek Sládeček. Výsledek zaznamenala pro časopis Panel plus Věra Konečná.

 

Právě se děje

Další zprávy