Stůl i nábytek, který roste. Pokoj pro školáka je výzva

Andrea Berniová
15. 8. 2013 14:30
Začátek školního roku se blíží. Jak zařídit pokoj budoucímu prvňáčkovi?
Nástup do školy přinese do dětského pokoje spoustu změn
Nástup do školy přinese do dětského pokoje spoustu změn | Foto: Isifa/Thinkstock

Zařídit pokoj budoucího školáka není na první pohled nic těžkého, ale ve skutečnosti je dobré věnovat pozornost řadě důležitých detailů.

Dříve velkou část pokojů dětí školou povinných zaujímaly skříně s hračkami. Dnes je částečně nahrazují počítače a také televize spolu s herními konzolemi. Záclony a pestré závěsy s dětskými motivy už dnes často vystřídaly žaluzie či rolety. Čím dál populárnější jsou samolepky na stěny a také malby zvířat či animovaných postaviček.

Základem pokoje školáka je psací stůl, každé dítě by mělo mít vlastní. Oblíbené spojení počítačového stolu s psacím stolem nemusí být šťastným řešením. Počítač může žáka rozptylovat při psaní úkolů. Pozornost školáka by mohla rozptylovat také televize. Pokud je umístěna v dětském pokoji, měla by být alespoň co nejdál od pracovního koutu dítěte.

Rostoucí nábytek se dítěti přizpůsobí

Dítě roste a stůl může růst s ním, stejně jako židle. Takzvaný rostoucí nábytek nabízí možnost postupné úpravy velikosti podle potřeby. Stůl roste s dítětem. Sklon pracovní desky může být nastavitelný. Některé rostoucí stoly navíc nabízejí výsuvný organizér na školní pomůcky, držák školní brašny či záchytné žlábky na psací potřeby.

Rostoucí nábytek kvůli bezpečnosti nemívá ostré hrany. Důležitá je pojistka, která při narovnávání nakloněné desky zabrání přivření prstů. Ceny rostoucích stolů se pohybují v řádech tisíců korun, záleží na jejich velikosti, designu i funkcích. Menší rostoucí stoly se dají pořídit za dva tisíce korun, ty větší a propracovanější i za sedm či devět tisíc. Ceny rostoucích či polohovacích židlí se pohybují okolo tisíce korun.

Pokud školák nebude mít rostoucí stůl, neměla by alespoň chybět polohovatelná židle. Zajistí, že dítě bude vzhledem ke stolu ve správné výšce, tedy nebude se hrbit, ani nepohodlně a namáhavě natahovat. Když se školák rovně posadí a položí ruce na stůl, měly by v ohybech loktů svírat pravý úhel. Nohama musí dítě dosáhnout na zem a v kolenou by také měly svírat pravý úhel.

Správné osvětlení a dostatek úložných prostor

Školák bude potřebovat více úložných prostor. U stolu by se mělo nacházet několik zásuvek pro uložení psacích potřeb a sešitů. Postupem času bude také nutné pořídit skříň, anebo několik polic, na které se naskládají přibývající učebnice a knihy.

Zásadní je také správné osvětlení. Pokud je to možné, měl by být stůl umístěn u okna, aby na něj po většinu dne dopadal dostatek denního světla. Večer pomůže lampička. Levák by ji měl mít na pravé straně stolu, pravák pak na levé straně, aby si nestínil rukou, kterou píše.

Dítě by mělo mít možnost alespoň částečně zasáhnout do výběru vybavení pokoje. Pokud je k dispozici například několik barevných variací psacího stolu či židle, bude mít dítě z nového nábytku větší radost, když si bude moci vybrat barvu, která se mi líbí.

Ačkoli se dítě stává školou povinným, neznamená to, že pro něj končí období bezstarostného hraní. Proto by kromě pracovního koutu mělo mít stále ještě k dispozici i hrací kout.

 

Právě se děje

Další zprávy