Zařiďte si správně pracovnu nebo pracovní kout

Andrea Berniová
15. 3. 2012 10:31
Vhodné pracovní prostředí má svá specifika, řiďte se jimi
Foto: Kaspen/Jung v. Matt

Pokud pracujete i doma (nebo pouze tam) třeba několik hodin denně, vyplatí se zařídit si pracovnu nebo alespoň pracovní kout. Vysedávání s notebookem či papíry u jídelního stolu není příliš vhodné. Židle u takového stolu nebývají uzpůsobené na dlouhé sezení, po nějaké době mohou být nepohodlné a vaše záda trpí.

Také se může stát, že časem začnete jíst při práci - když už sedíte u jídelního stolu, proč to nespojit. Žaludek vám za to ale asi nepoděkuje. Jíst by se mělo v klidu, ne při práci. Nemluvě o tom, že se na jídelním stole může objevit nějaký zapomenutý kousek marmelády od snídaně a vy na něj můžete položit svůj notebook nebo projekt narýsovaný na papíře. Už vůbec nepracujte v posteli - například s notebookem či papíry na klíně. Až pak půjdete spát, budete si práci s postelí spojovat a tento kus nábytku vám neposkytne takový klid.

Nejdůležitější je stůl, židle a osvětlení

A jak si tedy zařídit místnost nebo koutek pouze na práci? Důležitý je stabilní, rozměrný stůl, pohodlná židle určená na dlouhé sezení a také dostatečné a vhodné osvětlení. Pod stolem musí být dost místa pro nohy a na něm zase na opření rukou. Musí mít pevnou konstrukci a mělo by se vám u něj sedět dobře. Je lepší si to v obchodě vyzkoušet. Nejčastěji vyhovuje zaoblený stůl. Hodí se také zásuvky na uložení pracovních dokumentů či projektů, psacích potřeb a podobně. Židle by měla být kvalitní a pohodlná a stejně jako stůl nabídnout možnost opření rukou a především pohodlné opření zad. Rozhodně by měla být výškově nastavitelná. I židle musí být stabilní a také bezpečná, aby se při vašem opření třeba nepřevrátila.

Osvětlení také vybírejte pečlivě. Nemá být příliš slabé ani příliš silné - z obojího by vás brzy bolely oči. Kromě osvětlení na stropě se hodí i lampička, ale je třeba vybrat jí správné umístění. Praváci například potřebují, aby svítila zleva. Takto se dá zařídit i malý pracovní koutek třeba v obývacím pokoji. Pokud máte to štěstí úplně volné místnosti v domě či bytě, použijte stejné zásady jako u pracovního koutu, jen si můžete dovolit ještě nějaké skříňky či květiny navíc a také větší stůl.

 

Právě se děje

Další zprávy