Rodiče ve střehu. Jak zajistit dítěti bezpečný domov

Andrea Berniová
17. 5. 2013 16:00
Ostré rohy, zásuvky, schodiště, horká plotna. Ani doma není vaše dítě v bezpečí
Malé děti jsou zranitelné, dopřejte jim bezpečný domov
Malé děti jsou zranitelné, dopřejte jim bezpečný domov | Foto: Reuters

Na dítě číhají různé nástrahy - v domě, v bytě i na zahradě. Jak to udělat, aby byl domov pro dítě co nejbezpečnější?

V domě či mezonetovém bytě bývá hrozbou schodiště. Malé dítě, které ještě neumí chodit, anebo se dosud nenaučilo chodit po schodech, by z nich mohlo snadno spadnout. Pomůže bezpečnostní zábrana. Okno by zase mělo mít bezpečnostní pojistku. Dveře je lepší zamykat a klíč položit na vyvýšené místo.

Pozor na sporák a horké tekutiny

Nebezpečný je pro malé dítě i sporák či varná deska. Některé desky mají funkci zámku - když je aktivní, nedají se zapnout. Prodávají se speciální zábrany na sporák, které zajistí, aby se dítě nedotklo jeho horkého povrchu.

Dítě by se také mohlo opařit horkou tekutinou - například polévkou či kávou, kterou na sebe svrhne. Je lepší sundat ze stolu ubrus, aby ho dítě nemohlo stáhnout, a také pokládat hrnek s kávou co nejdál od okraje stolu či kuchyňské desky. Nebezpečí popálenin hrozí i v případě horké žehličky ponechané bez dozoru.

Odstraňte čisticí prostředky z dosahu

Zásuvky by měly být chráněné kryty. Léky, kosmetiku a čisticí prostředky vždy skladujte dostatečně vysoko - z dosahu dítěte. Stejně tak ostré předměty, ale i igelitové sáčky či tašky. Ostré hrany, o které by se dítě mohlo uhodit, je možné „změkčit" pomocí oblých umělohmotných krytů, které se na rohy dočasně přilepí.

Ze zahrady by měly zmizet jedovaté rostliny. Je také možné je dočasně ohraničit pletivem. Velmi nebezpečný je pro malé dítě bazén. Nemělo by k němu mít přístup. To se dá zajistit například díky bazénovému zastřešení.

 

 

Právě se děje

Další zprávy