Sporák může být elektrický či plynový. Ještě lépe obojí

Andrea Berniová
18. 4. 2012 3:37
Plynové a indukční sporáky ušetří nejvíc energie, litinové energií plýtvají

Existuje hned několik druhů sporáků. Výběr závisí jen na vás, vašich preferencích, ale i možnostech vaší kuchyně. Hned na začátku byste se měli rozhodnout, jestli budete vařit na plynu, nebo pomocí elektrické energie. Také je důležité, zda bude sporák ve vaší kuchyni klasicky stát na zemi, nebo zda bude vestavěný. Ten se skládá z varné desky a trouby. Každá z částí může mít samostatné ovládání a je tak možné umístit je i odděleně - třeba každou do jiné části kuchyně, ne jen klasicky nad sebe. Záleží na rozměrech vaší kuchyně.

Litinový nebo indukční?

Pokud zvolíte elektrický sporák, můžete ještě vybírat ze tří typů: litinový, sklokeramický a indukční. Sporák s litinovými plotýnkami je nejlevnější, má ale své nevýhody. Trvá delší dobu, než se plotýnky rozehřejí a než po vypnutí sporáku vychladnou. Náklady na provoz tohoto typu sporáku jsou tak vysoké. Plotýnky sklokeramické desky se zahřejí rychleji než ty litinové a nedochází u nich tolik ke zbytečným energetickým ztrátám.

Některé sklokeramické desky mají mechanické ovládání, jiné dotykové. Pokud máte děti, určitě oceníte dětskou pojistku. Když je zapnutá, nedá se plotýnka uvést do provozu a dítěti tak nehrozí nebezpečí. Co se týče indukční desky, jedná se o druh sklokeramické desky, která ale využívá jiný princip. Zahříván je pouze vnitřek hrnce, protože teplo působí jen v místě, kde se hrnec plotýnky dotýká.

Ztráty energie jsou tak oproti předchozím dvěma typům minimální. Nevýhodou indukční desky je, že si k ní možná budete muset koupit novou sadu hrnců a pánví. Sporák totiž reaguje jen na nádobí, jehož dno obsahuje železo.

U plynového sporáku se snadno reguluje spotřeba

Pokud máte přístup k plynu, můžete mít plynový sporák. Ten je levnější a ani náklady na jeho provoz nejsou vysoké. Navíc se dá regulovat plamen, a tím okamžitě i spotřeba plynu. V plynové troubě se ale teplo nešíří rovnoměrně. Existuje i kombinovaný sporák - ten se skládá z plynových hořáků a elektrické trouby.

 

 

Právě se děje

Další zprávy