Za plyn platíte o pětinu víc než vloni, ukazují data

Karel Toman
12. 4. 2012 5:00
Porovnání: Některým domácnostem se faktura zvýšila až o 62 procent
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie.
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie. | Foto: Reuters

Praha - Ceny plynu za poslední rok zdražily některým domácnostem i o dvě třetiny. V průměru však dodavatelé zvýšili ceny "jen" zhruba o pětinu.

Vyplývá to ze srovnání cen platných pro druhá čtvrtletí let 2011 a 2012, které pro online deník Aktuálně.cz zpracoval server Srovnejenergie.cz.

Porovnání modelových domácností podle spotřeby si můžete prohlédnout v grafech níže.

PPD znamená Pražskou plynárenskou, konkrétně tarif pro domácnosti, a regionálně zahrnuje Prahu. E.ON pokrývá jižní Čechy, RWE Gas Net pak kraje Karlovarský, Liberecký, Plzeňský, Středočeský a Ústecký. JMP Net pokrývá kraje Jihomoravský, Zlínský a Vysočinu, SMP Net kraj Moravskoslezský a Olomoucký. VČP Net dodává plyn v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Srovnání už počítá s cenami, které vejdou v platnost koncem dubna. "Dodavatelé musí zveřejnit změnu ceny měsíc dopředu, než vstoupí v platnost. Poslední změna je z 22. března a v platnost vstoupí 22. dubna. My v přehledu počítáme právě s novými, tedy již zveřejněnými cenami platnými od tohoto data," vysvětluje manažer obchodu a marketingu společnosti Srovnejenergie.cz Radek Obermayer.

"Porovnáváme tedy, kolik by zaplatila domácnost za roční spotřebu při cenách platných ve druhém čtvrtletí roku 2011 a stejném období roku 2012. Vše je rozděleno do distribučních území," dodává Obermayer.

Procentuálním rekordmanem meziročního zdražení je Pražská plynárenská (PPD), která domácnosti používající plyn jenom k vaření zvýšila ceny o 61,8 procenta.

Meziroční zdražení pro byt, kde se na plynu jen vaří

"Ceny zemního plynu rostly v průběhu celého minulého roku," připomíná Obermayer.

"Největší nárůst nákladů zaznamenají na vyúčtování za letošní zimu zákazníci z regionů RWE. Tady jsou aktuální ceny oproti stejnému období v loňském roce v případě vytápění o více než 25 procent vyšší. Naopak nejmenší zdražení proběhlo v regionu jižních Čech u společnosti E.ON, a to o šest až sedm procent. V Praze ceny vzrostly o 23 procent," upřesňuje Obermayer.

Meziroční zdražení pro byt, kde se plynem i topí

Jediná příznivá zpráva pro peněženky domácností za minulý rok soustavného zdražování plynu je proto klimatického původu.

"Většině domácností by mohla celkové náklady na plyn snížit mírnější zima, než byla v předchozím roce, jak vyplývá z prvních zpráv od našich zákazníků," uzavírá Obermayer.

Meziroční zdražení pro rodinný dům, kde se plynem i topí

 

Právě se děje

Další zprávy