Plán pro New York: Minibyty 4x větší než vězeňská cela

Věra Tůmová
15. 7. 2012 11:32
Radnice chce postavit 165 tisíc malometrážních bytů pro osaměle žijící lidi

New York - Zhruba 165 tisíc malometrážních bytů (do 27 metrů čtverečních) chce postavit radnice města New York během následujících dvou let.

Radnice kvůli tomu v druhém červencovém týdnu vyhlásila soutěž pro developery ohledně pilotního, tedy zkušebního projektu. Podrobnosti uvádí na svých webových stránkách.

Výstavbě malometrážních bytů by díky výjimce neměla bránit už ani původní vyhláška města. Ta ukládala, že nové byty se nesmějí stavět s rozlohou menší než 37 metrů čtverečních.

Demografický profil města se ale podle starosty Michaela Bloomberga změnil. Kdysi zde žily především rodiny, tedy manželský pár a děti. To už ale podle něj neplatí, a proto přišel čas i na změnu podmínek bytové výstavby.

Minibyty se vším všudy

Minibyty neboli ministudia především pro singles by měla být čtyřikrát větší než klasická americká vězeňská cela a třikrát větší než nejmenší kolejní pokoj Kolumbijské univerzity. Budou však menší než takzvaný mobile home, tedy obytný přívěs neboli karavan.
 
Velikost ministudia by nicméně měla být dostačující pro to, aby se do něj vešly koupelna, kuchyň, spací i jídelní část.

Půdorys prototypu takovéhoto bytu nazývaného „micro unit" - u nás by se nejspíš označoval jako garsoniéra - představil veřejnosti na plánku bytu v reálné velikosti přímo primátor města Michael Bloomberg (viz titulní foto článku).

Podle Bloomberga chce radnice novou výstavbou vyřešit problém nedostatku malometrážních bytů, který vznikl velkým nárůstem jednočlenných či dvoučlenných domácností v posledních letech. Podle oficiálních odhadů žije ve městě takovýchto domácností zhruba 1,8 milionu.


Prohlédněte si snímky z doby, kdy se také u nás stavělo ve velkém měřítku, ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Pro singles i nízkopříjmové domácnosti

Malometrážních bytů je v New Yorku jen kolem milionu. Nové bytovky by pak měly pomoci především nízkopříjmovým domácnostem, které mají problémy s placením drahých nájmů ve městě.

Průměrný nájem jednopokojového bytu se totiž v New Yorku v současnosti pohybuje kolem dvou až tří tisíc dolarů (cca 40 až 55 tisíc korun). V některých čtvrtích, jako je například Manhattan, je to pak ještě podstatně více, někdy i dvoj- či trojnásobek této sumy.

"Lidé z celého světa chtějí žít v New Yorku a my musíme vytvořit nový model dostupného bydlení, které vyhoví jejich potřebám," poznamenal na tiskové konferenci k vyhlášení soutěže pro developery starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Z posledního amerického sčítání lidu v roce 2010 je evidentní, že ve Spojených státech amerických přibývá jednočlenných domácností, tedy singles. Jejich největší podíl je podle ČTK v New Yorku na Manhattanu, kde ve 46 procentech bytů žije jeden člověk.

--------------------------------------------------------------------------------

Pronájem bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy