Češi znovu objevují kouzlo chalupaření

Věra Tůmová
1. 7. 2012 16:00
Letní dovolenou u moře čím dál více Čechů mění za pobyt na chalupě či chatě

Praha - Letní dny řada Čechů v posledních letech tráví raději na chalupě či chatě než u moře. Zahraniční dovolenou tak často odsouvají až na podzimní měsíce. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila splátková společnost Home Credit.

Znovu objevené chalupaření a chataření je ale trendem až zase v posledních několika letech. Ještě před deseti lety totiž Češi chaty a chalupy odsouvali až na druhé místo a jezdili raději na zahraniční dovolené v luxusních destinacích nebo aspoň v tradičním Chorvatsku. Mnozí z Čechů ale nyní radši krásné letní dny věnují kutilství a úpravám svých letních sídel a na dovolenou k moři vyrážejí třeba až na podzim.

„Tomuto trendu částečně nahrává i současná ekonomická situace, kdy ceny rostou rychleji než mzdy. Lidé víc šetří a na zahraniční dovolenou nevyrážejí každoročně, ale třeba jen jednou za dva roky. Módou se staly také podzimní dovolené mimo hlavní sezonu, na nichž si lidé mohou užít teplo a exotiku za příznivější ceny," vysvětluje trend analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Z prodejních dat splátkové společnosti je tak zřejmé, že podzimní nákupy dovolených na splátky v posledních letech rostou. Současně pak rostou ale i nákupy, které souvisejí s tradiční českou zálibou prázdninových měsíců - kutilstvím.

Místo dovolené v cizině se nakupuje vybavení na chalupu

„Lidé se do zvelebování svých letních sídel pustili opravdu ve velkém. V letošním roce vidíme mnohem větší zájem o elektrické nářadí a nejrůznější stavební prvky, jako jsou nová okna nebo sanitární technika. Za prvních pět měsíců letošního roku vzrostl počet úvěrů na tento typ zboží o 9 procent," popisuje Jan Plaček, ředitel obchodní sítě Home Credit.

Lidé chtějí mít podle něj moderní vybavení chat a chalup, o které se nebudou muset příliš starat, a přitom bude skvěle fungovat. V letních měsících proto ve velkém přistupují i k výměnám starých oken za nová plastová.

Češi se ale podle expertů z hobbymarketů nyní mnohem víc než dříve zaměřují i na estetickou stránku zařízení a vybavení letních bytů.


Podívejte se, jakou škodu dokáže napáchat déšť a voda na trvale i rekreačně obývaných nemovitostech, ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Zatímco před dvaceti lety byla hlavním požadavkem funkčnost, dnešním chalupářům záleží i na tom, aby interiér a okolí stavby byly upravené. Stačí se jen podívat na to, jak dobře jdou obchodníkům na odbyt krbová kamna na dřevo, designové dveře, venkovní svítidla nebo nejrůznější interiérové doplňky," vypočítává Plaček.

Lidé začínají ale prý dbát i na větší zabezpečení chat a chalup. Podle nákupů v hobbymarketech je zřejmé, že kromě kvalitních zámků nebo automatických spínačů světel volí i profesionální zabezpečovací zařízení a alarmy. A právě těch se v letošním roce prodalo podle Plačka o sedm procent více než v tom minulém.

--------------------------------------------------------------------------------

Chaty a chalupy na prodej.

 

Právě se děje

Další zprávy