Digestoř jako designový kousek? I tak plní svůj účel

Andrea Berniová
25. 9. 2012 10:06
Jaké druhy digestoří existují? Může digestoř také vkusně ozvláštnit interiér?
Digestoř může být zajímavým prvkem interiéru
Digestoř může být zajímavým prvkem interiéru | Foto: YIT Stavo

Digestoř by v kuchyni neměla chybět. Odsává pachy, které vznikají při vaření, a zároveň i vodní páru. Může v ní být umístěno i osvětlení. Dnešní moderní digestoře navíc někdy připomínají spíš stylový doplněk než účelové zařízení.

Digestoř zbaví místnost pachů i vodní páry

Jak digestoř funguje? Pokud je zapnutá a odsává vzduch z kuchyně, může ho odvádět ven z domu - to dělá odtahová digestoř. Neobejde se ale bez potrubí, které odsátý vzduch odvádí do komína, nebo zkrátka ven z budovy. Pozor na rozměry potrubí. Pokud je příliš úzké, výkon digestoře může být nižší, než čekáte. Některé digestoře ale vzduch jen odfiltrují a vrátí zpět do místnosti (to je tak zvaná recirkulační digestoř). Nepotřebují potrubí, a tak je můžete umístit opravdu kamkoli.

Udělejte z digestoře ozdobu kuchyně

Co se týče vzhledu digestoří, pokud máte stále na paměti ty nevzhledné, které raději neměly být vidět, možná budete překvapení. Dnes se digestoře směle odhalují. Pokud se jedná o designový kousek, může být digestoř nejvýraznějším a nejzajímavějším prvkem kuchyně. A není nic neobvyklého umístit ji do středu místnosti - třeba nad kuchyňský ostrůvek, na kterém vaříte. Jestli ale přece jen nechcete, aby digestoř byla vidět, pořiďte si tu výsuvnou. Pokud ji nepoužíváte, je zastrčená pod skříňkou - ani si jí nevšimnete. Když ji budete chtít použít, stačí digestoř vysunout.

I moderní digestoře dokážou osvětlit plochu pod sebou. Někdy bývají vybavené LED diodami, které jsou velmi úsporné, mají dlouhou životnost a svítí opravdu dobře. Moderní digestoře mohou nabízet různou intenzitu odsávání a také jsou tiché.

 

 

Právě se děje

Další zprávy