Kuchyňský ostrůvek: Budete na něm vařit, či mýt nadobí?

Andrea Berniová
17. 9. 2012 9:00
Díky němu budete mít v kuchyni víc úložného prostoru a také větší pracovní plochu
Kuchyňský ostrůvek můžete využít i k posezení
Kuchyňský ostrůvek můžete využít i k posezení | Foto: Aktuálně.cz

Máte pocit, že se vám všechno nádobí už do skříněk nevejde? Nebo byste potřebovali více místa na pracovní desce? Zkuste kuchyňský ostrůvek. Pomůže vám efektivně využít volné místo v kuchyni.

Ostrůvek by měl stát v prostoru, zároveň ale v blízkosti kuchyňské linky. Mezi ním a kuchyňskou linkou by měl být dostatek místa k pohybu. Umístěte ho proto alespoň metr od linky. Jinak by se rodinné vaření mohlo stát noční můrou. Není nic horšího než o sebe při přípravě jídla téměř zakopávat.

Nejlepší je uvažovat o této součásti kuchyně ještě před jejím zařizováním. Později může být těžší sehnat stejný dekor skříněk i pracovní desky. Pro ostrůvek je také nezbytné dostatečné osvětlení.

Nebojte se sporáku uprostřed kuchyně

A k čemu může ostrůvek sloužit? Vytvoří třeba další pracovní či odkládací plochu. Můžete si z něj udělat i malý bar k posezení při vychutnávání svačiny či dezertu. Ostrůvek pak může (ale nemusí) být vyšší. Pak už stačí jen koupit barové stoličky či další židle těch správných rozměrů.

Na ostrůvek ale také můžete umístit varnou desku. Dnes není nic neobvyklého vařit uprostřed kuchyně. Digestoř vede ze stropu přímo nad ostrůvkem. Nemusíte se bát, že těžkopádná digestoř na výrazném místě bude vaši kuchyni hyzdit. Naopak, dnes seženete i digestoře s velmi moderním designem, které kuchyni ozvláštní.

V ostrůvku může být i dřez. Ideální je mít ve funkci ostrůvku jasno už při stavbě domu. Jinak kvůli rozvodům elektřiny a vody budete muset narušit podlahu.

Ostrůvek také může sloužit pouze jako úložný prostor. Toho totiž není nikdy dost. Budete mít více místa na uskladnění potravin či nádobí.

 

Právě se děje

Další zprávy