Babiše dohnala vlastní vychytralost. Projděte si, o co jde v kauze jeho příjmů

Tomáš Pergler
Aktualizováno 18. 3. 2017 14:20
Dohání ho vlastní podnikatelská vychytralost z minulosti a zároveň proměnlivost v tom, co říká. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dostal pod tlak, který si z valné části zavinil sám. Podobně jako v loňské kauze Čapí hnízdo se znovu zapletl do svých slov, tentokrát při vysvětlování, kde vzal peníze na dluhopisy od koncernu Agrofert. Fakta, jež předložil, mu příliš nepomohla, naopak rozvířila další pochybnosti. Projděte si přehledný výčet, s čím se Babiš potýká. (Pro vstup do přehledu klikněte na úvodní fotku.)

Fond Hartenberg

První den s EET
První den s EET | Foto: Economia

Při krkolomném obhajování svých příjmů se Babiš usvědčil také z "variability" při popisování společnosti Hartenberg Holding. Sám o Hartenbergu donedávna mluvil jako fondu pro osobní investice. V odpovědi na dotaz, odkud na investice vzal, však tento týden prohlásil: "Hartenberg se financuje z peněz, které si půjčuje od Agrofertu a od bank. Já v tom nemám ani korunu."

Česká národní banka už loni potvrdila, že Hartenberg není z právního hlediska investiční fond nebo společnost a nespadá pod její regulaci. Ve skutečnosti jde o společnost s ručením omezeným.

Slovo Hartenberg mají v názvu ještě dvě spřízněné firmy - Hartenberg Capital, která investice do zdravotnictví, realit a dalších oborů přímo spravuje, a Hartenberg Investments, což je firma manažera holdingu Jozefa Janova, který má v projektu majetkovou účast.

 

Právě se děje

Další zprávy